Nya uppgifter: Så fångades ”El Chapo”

1 av 32
NYHETER

Knarkbaronen El Chapo greps inte omedelbart i den mexikanska marinens gryningsräd.

När eldstrid utbröt flydde han ner i kloakerna och gömde sig – i närmare sex timmar.

Och när han greps hölls han gömd på ett sexhotell.

Precis som när Joaquín ”El Chapo” Guzmán rymde från fängelset för sex månader sedan gick han under jord när han i fredags hittades av myndigheterna.

Då försvann han från fängelsets dusch ut i friheten genom en över en kilometer lång tunnel sittandes på en specialbyggd motorcykel på räls.

Nu flydde han ner i en trång och skitig kloak i den mexikanska staden Los Mochis.

Brittiska The Guardian beskriver nu hur gripandet av en av Mexikos värsta knarkgangsters gick till – egentligen.

Allt började med att de fick nys om hans gömställe genom hans planer på att producera en film om sig själv. Det ledde till att mexikanska marinsoldater tillsammans med polisen under fredagen slog till vid 04.30-tiden, lokal tid, mot det hus i Los Mochis där El Chapo höll sig undan rättvisan i skydd av en egen säkerhetsstyrka.

Smet iväg bakvägen

Enligt de mexikanska myndigheterna upptäckte El Chapos vakter den lilla specialpatrull som skulle gripa drogbaronen och det utbröt en eldstrid där fem av Guzmáns lakejer dödades. Under den tiden smet El Chapo bakvägen med sin personlige livvakt, skriver The Guardian.

Ner i kloakerna.

I timmar genomsökte myndigheterna de trånga och skitiga underjordiska gångarna utan att hitta rymlingarna. Först vid 10-tiden tros de ha lämnat gömstället i kloakerna för att fortsätta flykten i en bil de stal – då greps de, uppger The Guardian.

El Chapo stoppades av marinsoldater efter att ha åkt norrut på väg 15 i en röd Ford Focus och i väntan på förstärkningar gömdes Sinaloa-kartellens ledare på ett, enligt The Guardian, ”lågpris sexmotell”. Där togs bilden som sedan spridits över hela världen på knarkbaronen i skitigt linne sittandes med en tom blick på en säng med en meny av diverse sexuella produkter och tjänster bredvid sig, skriver The Guardian som besökt rum 51 på Doux motel.

Skröt om sina brott

Tre månader innan gripandet intervjuades han av den amerikanske skådespelaren Sean Penn och var mycket frispråkig, bland annat om sin kriminella meritlista.

– Jag flyttar mer heroin, amfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar, sa knarkkungen enligt AFP.

Och El Chapo kommenterade också sin egen påverkan på droganvändningen i världen och vad om händer om han dör:

– Utifrån vad jag kan se och vad jag vet, allt är som det brukar. Ingenting minskar och ingenting ökar.

Nu är El Chapo tillbaka högriskfängelset Altiplano som han rymde i från för sex månader sedan. Samtidigt drar amerikanska myndigheter i alla trådar för att få honom utlämnade till USA.

Om deras förfrågan godkänns och Joaquín ”El Chapo” Guzmán döms för alla anklagelser om mord, knarksmuggling och pengatvätt kommer knarkbaronen sitta i amerikanskt fängelse fram till sin död.

ARTIKELN HANDLAR OM