Polis sprängde stor vapensmugglarliga

Publicerad 2015-04-11

Över 100 handgranater och ett tiotal automatvapen var på väg till Stockholm när polisen slog till.

Nu är elva personer gripna, misstänkta för delaktighet i en stor smugglarliga.

Storleken på vapenpartierna, som beställts av kriminella gäng i Sverige, förvånar utredarna.

En stor vapenhärva sprängdes av polisen efter att en stor mängd illegala vapen avsedda för svenska marknaden beslagtagits.

Polisen kom den misstänkta smugglarligan på spåren efter ett tillslag i Slovenien den 21 september, då fem automatvapen och 59 handgranater hittades i en bil på väg till Sverige.

Sedan dess har polisen bedrivit spaningar i Stockholmsområdet och forna Jugoslavien. Det ska ha pågått i cirka ett halv år, enligt

Vapen och knark

Efter en samordnad operation har 105 handgranater, ett tiotal automatvapen, tre kilo sprängämnen, ett antal pistoler och stora mängder narkotikaklassade tabletter beslagtagits.

Sju män greps i staden Bijeljina då polisen beslagtog bland annat 46 handgranater, ett automatvapen, en pistol, en mängd ammunition, samt nästan 6000 tabletter innehållande narkotikaklassade substans.

– Det handlar om en organiserad grupp kriminella som samlat illegala vapen i Bosnien och Serbien för att sälja dessa i Sverige, säger Dragica Tojagic, presstalesman för speciall åklagarkammaren i staden Banja Luka, till rtvbn.com.

Tre häktade i Sverige

Polisen gjorde husrannsakan på sju ställen i tre byar, där de tre av de misstänkta äger fastigheter.

I Sverige sitter tre personer häktade, misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott, försök till grovt smugglingsbrott och grovt narkotikabrott.

– De har kommit upp från forna Jugoslavien för ett antal år sedan och levt under radarn. Sedan har de skapat kontakter med kriminella och etablerat ett nätverk för narkotika- och vapensmuggling, säger polisens spaningsledare Gunnar Appelgren, chef för spaningssektionen på regionala utredningsenheten i Stockholm, till TT.

Grovt kriminella

Även en person i Serbien har gripits.

Polisen, som misstänker att vapnen beställts av grovt kriminella i Stockholmsområdet men också andra delar av Sverige, förvånas över storleken i beslagen.

– Tidigare har man talat om myrtrafik, när man tar med sig ett eller två vapen åt gången över gränsen. Här gör man bulktransporter, vilket är någonting nytt, säger Gunnar Appelgren.

Följ ämnen i artikeln