”Använd inte mobilen när du ammar”

Publicerad 2015-10-26

Barnmorskorna slår larm: Nyblivna mödrar förlorar kontakten med sina barn

Nu larmar barnmorskor: Nyblivna mödrar förlorar kontakten med sina bebisar – och det är mobilernas fel.

– Till alla föräldrar, lägg undan mobilen och lär känna ditt barn, säger barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr.

Sociala medier svämmar över av bilder på nyfödda barn på BB. Föräldrar visar direkt sina nya skatter för släkt, vänner, familj och bekanta – och snabbt översköljs de av grattishälsningar.

Nu varnar flera barnmorskor för att mobilanvändningen går ut över kontakten med barnet och amningen.

I Norge har barnmorskor på sex stora sjukhus slagit larm om riskerna i tidningen VG. Nu varnar även svenska barnmorskor.

– Vi har förståelse för att man vill uppdatera att "nu har barnet kommit", men redan på BB gäller det att vara närvarande med barnet, säger Elisabeth Hjärtmyr.

”Är jätteallvarligt”

Barnmorskorna är överens: det är inte alls ovanligt att nyblivna mammor tittar på mobilen medan de ammar.

Trots att det är viktigt att vara närvarande och "aktiv" medan barnet matas.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Att det är så mycket mobil istället för att vara med barnet, det är superviktigt att stanna upp och ta ett steg ifrån, säger hon.

En mammas ögonkontakt med barnet och att ge barnet sin fulla uppmärksamhet är enligt barnmorskorna viktigt av främst tre orsaker: att man som förälder måste lära sig att läsa av barnens signaler, att förälder och barn ska få en bra kontakt och för att lära känna sitt barn.

– Ligger barnet själv och föräldern tittar i mobilen så uppfattar man inte signalen och det har stor påverkan på hur amningen blir långt senare, säger barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr.

Inget förbud

Det bekräftar Ingela Wiklund, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet, som påpekar att båda föräldrarna bör tänka på detta när de umgås med barnen.

– Jag och alla andra barnmorskor uppmanar nyblivna föräldrar att lägga ifrån sig mobilen och fokusera på barnet, säger hon.

Enligt Ingela Wiklund är det inte aktuellt att införa ett mobilförbud på förlossningskliniker. Utan i stället tycker barnmorskorna att det handlar om att informera nyblivna föräldrar om hur mobilanvändandet påverkar barnet.

– Jag tror inte på förbud, men jag tror att vi måste vara väldigt tydliga med det här och att vi i större utsträckning måste uppmana föräldrar att fokusera mer på sina barn och mindre på sin telefon.