Alan, 3, upplevde bara krig

Bara hans pappa överlevde flykten från Syrien

Treåriga Alan Kurdi från Syrien fick aldrig uppleva Europa.

I går spolades hans livlösa kropp upp på stranden i turkiska Bodrum – efter ett kortvarigt liv fyllt av krig och katastrofer.

– Hans hand gled ur min, säger pappan Abdullah om hur Alan försvann på havet.

Familjen flydde. Det var Alan, hans femåriga storebror Galip, mamma Rehan och pappa Abdullah. Som så många andra tog de vägen genom Turkiet. Målet var att via båt ta sig över till den grekiska ön Kos, nära Turkiets kust.

Pappan berättar för turkiska nyhetsbyrån Dogan hur båten börjat ta in vatten bara 500 meter från land.

– Våra fötter blev våta och när vattnet steg i båten utbröt panik. När vi försökte ställa oss upp blev det ännu värre. Vi hade flytvästar, men när folk började ställa sig upp i panik kapsejsade båten, säger Abdullah enligt nyhetsbyrån.

– Jag höll min frus händer. Mina barn, deras händer gled ur mitt grepp.

När båten kapsejsat hamnade alla i vattnet, och luften började gå ur gummibåten.

– Folk skrek under nattens mörker. Det var därför jag inte kunde göra mig hörd till mina barn och min fru. Jag försökte simma iland, genom att följa ljusen. Jag lyckades ta mig i land, men kunde inte hitta min fru eller mina barn.

Först långt senare när Abdullah tagit sig till sjukhus fick han beskedet om att hans familj dött på havet.

Båten kapsejsade

Pappa Abdullah fick senare identifiera sina döda familjemedlemmar på bårhuset i Bodrum. Enligt släkten är hans sista önskan nu att återvända till Kobane med kvarlevorna och bli begraven bredvid sin familj.

Enligt kanadensiska Ottawa Citizen skulle familjen försöka ta sig till släktingar i Kanada. Tidningen har pratat med Vancouverbon Teema Kurdi, syster till Abdullah. Via släktingar fick hon höra vad som hade hänt.

– Jag hörde nyheten klockan fem imorse. Min släkting fick ett samtal från Abdullah. Allt han sa var ”min fru och mina två pojkar är döda”.

Likt tusentals andra syriska flyktingar lyckades familjen inte få något utresetillstånd från Turkiet, samtidigt som FN inte registrerade dem som flyktingar.

Det är inte ovanligt att kurder i Syrien blir nekade att registrera pass, vilket gör det mycket svårare att bli registrerad som flykting hos FN. Den turkiska regeringen vägrar utfärda utresetillstånd till flyktingar som är oregistrerade och saknar giltiga pass, enligt Ottawa Citizen.

– Jag försökte hjälpa dem. Mina vänner och grannar har försökt bidra med pengar. Men vi kunde inte få ut dem ur Turkiet. Det var därför de reste med båt, säger Teema Kurdi till Ottawa Citizen.

Åtta barn dog

I Bodrum tog sig den första båten med flyktingar över till Kos. På den andra båten tros Aylan och hans familj ha suttit. Den kapsejsade strax efter att den lämnat land, enligt turkiska kustbevakningen.

Totalt dog tolv flyktingar i haveriet, varav åtta barn.

Fyra misstänkta smugglare har gripits för att ha varit delaktiga i den olagliga färden från Turkiet till Kos.

Bara i år har minst 2 600 människor dött när de har försökt ta sig till Europa över Medelhavet, enligt Internationella organisationen för migration.

Twitter och andra sociala medier fylldes snabbt av bilden på en död syrisk pojke som svepts iland på stranden i den turkiska staden Bodrum.

Bilden på treårige Aylan Kurdis livlösa kropp blev en världsnyhet. Den döde pojken blev en symbol för människor på flykt.

Bilden på Aylan har publicerats av bland andra New York Times, The Independent, The Guardian, CNN, BBC, Al Jazeera och av många medier i Sverige.

”Mer hade kunnat göras”

Peter Bouckaert, nödhjälpschef och krissamordnare vid Human Rights Watch, berättar i ett känsloladdat blogginlägg varför han delade bilden vidare.

"Vissa säger att den här bilden är för stötande för att dela vidare på nätet eller trycka i våra tidningar. Men vad jag tycker är stötande är att drunknade barn spolas upp på våra stränder, när mer hade kunnat göras för att förhindra deras död," skriver han.

Aylan Kurdi hittades på stranden iklädd en röd t-shirt, blå shorts och sina små gympaskor. Peter Bouckaert kunde inte sluta tänka på sina egna barn.

Tänker på sina egna barn

"Det som verkligen gick rakt in i mig var hans små gympaskor. Säkert hade hans föräldrar kärleksfullt satt på honom skorna på morgonen innan familjen gav sig iväg på sin farliga resa. En sak som jag tycker allra mest om är att klä på mina barn och hjälpa dem att sätta på sig skorna. Barnen lyckas alltid sätta på sig någonting bakochfram, och det tycker vi alltid är lika roligt. När jag stirrade på den här bilden kunde jag inte låta bli att tänka att det var ett av mina egna barn som låg där, drunknat, på stranden".

Aylan Kurdi upplevde inget annat än krig och katastrofer under sin korta livstid, skriver The Independent. Staden Kobane som han och hans familj kom ifrån var länge belägrad av terrorgruppen IS. Kobane har upplevt hårda strider mellan IS och de kurdiska grupper som försökt försvara staden. I juni massakrerade IS 251 civila i Kobane.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert: