Okänd pojke dog på sjukhus i Göteborg

Foto: ANDERS DEROS
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

avJohn Granlund, Salomon Rogberg

NYHETER

En okänd tonårig pojke har avlidit på sjukhuset i Göteborg.

Han hittades medvetslös med hjärtstillestånd i onsdags.

Pojken tros vara en av de hundratals ensamkommande barn som tros ha dumpats i Göteborg i veckan.

En okänd tonårig pojke dog på Sahlgrenska sjukhuset under fredagseftermiddagen, där han har vårdats på intensivavdelningen sedan natten till onsdagen.

Pojken hittades medvetslös med hjärtstillestånd i Biskopsgården i Göteborg efter att en anonym ringt efter ambulans under natten till i går.

Kan ha dumpats

Polisen säger att han är mellan 15 och 18 år, men har ännu inte kunnat identifiera honom.

– Ambulansen förde en livlös pojke till sjukhus. Pojken är oidentifierad och vi vet inte vem han är. Vi arbetar brett med att försöka identifiera den pojken, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Polisen misstänker att pojken kan ha dumpats av flyktingsmugglare i Göteborg i början av veckan, tillsammans med 105 andra ensamkommande flyktingbarn. Uppgifterna kommer från SVT Nyheter Väst som rapporterar att barn hittats på olika platser i Göteborg i veckan.

Yngre barn än tidigare

Under senaste veckan har 206 ensamkommande flyktingbarn kommit till Göteborg, 105 av dem under måndagen och tisdagen, enligt Migrationsverket.

– Det har kommit väldigt, väldigt många ensamkommande barn de senaste veckorna. Den största gruppen bland dem är mellan 13 och 15 år vilket är ovanligt, oftast brukar de vara 16-17 år, säger Linus Lindqvist på Migrationsverkets pressjour.

Flera än förra året

Ensamkommande flyktingbarn anvisas till boenden i kommunerna av Migrationsverket. Hittills i år har 8900 ensamkommande barn kommit till Sverige.

– Det är flera än under hela förra året. Generellt beror ökningen på att fler ensamkommande barn tar sig till EU och Sverige är ett stort mottagarland. Enligt FN är det 60 miljoner människor på flykt i världen från krig och oroshärdar och hälften av dem är barn, säger Linus Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM