Burundi

Strider i Burundi efter kuppförsök

NYHETER

Hårda strider rasar i Burundis huvudstad, dagen efter att en högt uppsatt militär meddelat att president Pierre Nkurunziza avsatts.

"Alla är rädda", säger en Bujumburabo.

– Just nu pågår kraftig eldgivning med granateld. Jag hör skottlossning från automatvapen medan vi pratar, säger Njuwa Maina, fotograf för nyhetsbyrån Reuters i Bujumbura, på telefon till TT.

Maina berättar att onsdagens firande förbyttes i våldsamheter så fort mörkret föll, med strider runt om i staden. Just nu är det enligt honom helt omöjligt att säga något om vilken sida som styr landet.

– Det är en väldigt skrämmande situation. Vi vet inte vem som kommer att få makten, det är omöjligt att avgöra. Alla är väldigt nervösa just nu, säger han.

"Ett skämt"

Hårda strider har under dagen rasat i närheten av det statliga radio- och tv-huset i huvudstaden, som kontrollerats av anhängare till presidenten.

– Vi är under attack. Det är intensiva strider. Radiosändaren har blivit avskuren, säger stationschefen till AFP, efter att motståndarsidan inlett en offensiv mot byggnaden.

Sändningarna tystnade kort efter att president Pierre Nkurunziza hållit ett radiotal, där han fördömde kuppmakarna.

"Finns en rädsla"

Burundi har skakats av våldsamma protester sedan president Nkurunziza meddelade att han kandiderar till en tredje mandatperiod, vilket enligt oppositionen strider mot landets grundlag.

På onsdagen meddelade generalmajor Godefroid Niyombare att president Nkurunziza och hans regering avsatts, ett påstående som avfärdades av presidentens talesman som "ett skämt".

Många fruktar att en splittring av militären kan leda till att konflikten mellan hutuer och tutsier blossar upp igen.

– Människor har verkligen försökt att inte göra det här till en etnisk konflikt, utan varit noga med att det är en politisk konflikt. Men det finns en rädsla för att det ska utvecklas till det, på grund av det som hänt tidigare, säger Njuwa Maina.

Svenska UD skärper sin reserekommendation och avråder tills vidare från alla resor till Burundi.

TT

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Burundi

ÄMNEN I ARTIKELN

Burundi

Pierre Nkurunziza

Bujumbura