Lambertz bok om Quick

GW om Lambertz bokmisstag: Blir en erkännandeflod

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Göran Lambertz har pudlat då ett av hans främsta argument till Sture Bergwalls skuld fallit.

Att Lambertz erkänt sitt fel imponerar inte på en av hans främsta kritiker Leif GW Persson.

– Nu återstår bara de andra hundra enfaldigheterna. Det blir väl en erkännandeflod, säger polisprofessorn.

Upprepade gånger har justitierådet Göran Lambertz tagit upp exemplet med sökhunden Zampos markeringar som ett bevis för Sture Bergwalls skuld i rättsskandalen rörande morddomarna i Quickärendet.

När Aftonbladet avslöjat att Bergwall i själva verket kunnat rätta sin historia efter att ha informerats om Zampos markeringar har Lambertz känt sig nödgad att erkänna fel.

”Skakar på huvudet”

Kriminologen och författaren Leif GW Persson har sällan dragit jämnt med Lambertz och har sedan länge avfärdat tyngden av likhunden Zampos insatser.

– Jag skakar bara åt huvudet åt den diskussionen, det är bara så korkat. Hundar kan vara trevliga djur, men jag har en omfattande erfarenhet av dem och skulle aldrig drömma att använda dem som intellektuella mentorer. Men Lambertz har inte det problemet, han har väl som mest klappat en hund, säger GW till Aftonbladet.

I tv-programmet Veckans brott har Persson varit med och testat hur likhundar markerar och han menar att ytterst få hundar har förmågan att särskilja döda människor från döda djur.

– De markerar organiskt material och det är ju inga som helst kemiska skillnader mellan dig och en gris. Skillnaden som kan uppstå är om du påför dig själv andra dofter, som att tjejer har nagellack till exempel. Den kombinationen kan de bästa likhundar särskilja.

Tveksamt bevisvärde

Av Aftonbladets granskning att döma var dock inte Zampo den bästa av likhundar då ingen av de 59 markeringarna i Quickärendet resulterade i fynd.

– Hundar är utmärkta som sökhjälpmedel och kan spara mycket tid. Men bevisvärdet i markeringarna är tveksamt. Om man däremot lyckas säkra spår, delar eller en helhet, det är där bevisvärdet ligger. I markeringarna begås det ju fel hela tiden, säger Leif GW Persson.

Göran Lambertz har för Aftonbladet avböjt att kommentera de nya uppgifterna om Zampo och hänvisar i stället till inlägg på sin blogg.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lambertz bok om Quick

Göran Lambertz

Leif GW Persson