Talibanledaren mulla Omar är död

avPetter J Larsson, Jon Demred

1 av 5

Enligt afghanska myndigheter har talibanledaren mulla Omar dött, rapporterar BBC.

Talibanerna förnekar uppgifterna.

– Han var den siste av George W Bushs "tre stora terrorister", säger Mellanösternexperten Per Jönsson.

Talibanledaren ska inte ha setts till sedan den USA-ledda invasionen av Afghanistan 2001, skriver BBC. Han har sedan dess varit efterlyst av USA sedan oktober samma år, för att ha skyddat Usama bin Laden och al-Qaida-militanter under året innan 11 september-attackerna. Det amerikanska utrikesdepartementet har satt ett pris på 10 miljoner dollar för hans huvud.

– Det är påfallande att det genom alla dessa år inte har funnits någon bland kretsarna kring talibanerna och mulla Omar som har utnyttjat denna möjlighet att bli väldigt, väldigt rik, säger Mellanösternexperten Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet. Han lägger till:

– Men det kan vara så att någon fått nys om var han befunnit sig och utnyttjat detta för att få sig en slant.

Mohammed Omar, som mullan egentligen heter, har dödförklarats flera gånger tidigare. Detta är dock den första gången som afghanska myndigheter bekräftar det.

”Den siste av de tre stora terroristerna"

Den mytomspunne ledaren har alltid varit väldigt tillbakadragen och ska endast finnas på ett fåtal bilder. Han ska ha varit uppemot två meter lång och blind på ett öga. I april publicerade talibanerna en 5 000 ord lång biografi om Omar för att fira dennes 19-årsjubileum som deras ledare. Mellan krigsanekdoterna beskrevs han där som en ”karismatisk personlighet” som hade ett ”speciellt” sinne för humor.

– Är det så att han är död nu så är det den tredje av de som den förre amerikanske presidenten George W Bush kallade för ”de tre stora terroristerna”, det vill säga Saddam Hussein, Usama bin Laden och mulla Omar, säger Per Jönsson.

Så sent som den 15 juli kom talibanerna med ett uttalande i Omars namn. Han diskuterade möjligheterna till fredsmöten med afghanska myndigheter som skulle kunna leda till slutet på 14 år av strider.

”Om vi ser in i våra religiösa regler så kan vi se att möten och även fredliga interaktioner med fienderna inte är förbjudet”, sa han i uttalandet, enligt The Telegraph.

”IS kan få fotfäste i Afghanistan”

Per Jönsson säger att Omars dödsfall skulle kunna splittra talibanerna i två läger; de som vill kriga och ansluta sig till Islamiska staten, och de som vill inleda förhandlingar med de afghanska myndigheterna. Konsekvenserna kan gå åt två håll.

– En följd det kan få är ju att de talibaner som vill förhandla i syftet att de vill ha ett friare Afghanistan och Irak kan få lite friare händer och det är ju en positiv utveckling, säger Per Jönsson, och lägger till:

– Å andra sidan så kan Islamiska staten få ett bättre fotfäste än man haft tidigare i Afghanistan. Då blir det det tionde landet som IS parkerar sig i och då blir det naturligtvis motsatsen, vilket är skrämmande.

”Han är fortfarande vid liv”

Den afghanska regeringen kan inte bekräfta Omars död för Aftonbladet.

– Allt jag kan säga just nu är att vi är medvetna om medias rapporter. Vi håller på och utvärderar och undersöker dessa rapporter och om vi får reda på någonting så kommer vi låta media veta, säger presidenten Mohammad Ashraf Ghanis vice talesman Sayed Zafar Hashemi.

Enligt talibanernas talesman Qari Yousef Ahmadi så är mulla Omar "fortfarande vid liv och vid ledning för rörelsen", uppger Sky News.

Men en anonym talibankommendör bekräftade att ledaren hade dött.

– Jag kan försäkra er om att han inte finns mer, men det största problemet är vem som ska ersätta honom, sa han enligt NBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mulla Omar