Alliansen lägger inte fram gemensam budget

Allianspartierna lägger fram varsin budgetmotion i vår och i höst, skriver de fyra partisekreterarna på DN debatt.

– Man måste låta fyra partier vara olika om de ska få fortsätta vara olika partier, säger den liberala statsvetaren Svend Dahl.

De senaste åren har allianspartierna lagt fram en enda gemensam budgetmotion, men nu under 2015 blir det fyra olika svar på regeringens budgetproposition.

"Dessa budgetmotioner kommer understryka att vi är fyra olika partier, men de kommer också tydligt visa att vi står för gemensamma värderingar. Ansvar för ekonomin och att arbete och företagande måste löna sig är fortsatt självklara gemensamma utgångspunkter", skriver partisekreterarna Tomas Tobé (M), Michael Arthursson (C) Maria Arnholm (FP), och Acko Ankarberg (KD) på DN debatt.

"Har större frihet"

Partierna skriver att de ska fortsätta samarbeta i riksdagens utskott och ta gemensamma initiativ för det de ser som viktiga samhällsförändringar, och "sätta gränser för hur långt vänsterut" regeringen kan driva sin politik.

– Det viktiga här är att det ligger i linje med det vi sett, att samarbetet gått in i en fas där varje parti har lite större frihet att utveckla sin egen politik och profilera sig själva. Just nu är det det centrala i alliansen, då blir det inte lika viktigt att ha en gemensam budget, säger den liberale statsvetaren Svend Dahl som är chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Är det här slutet för alliansen?

– Det handlar verkligen om att man vid något tillfället måste låta fyra partier vara olika om de ska få fortsätta vara egna partier. Och nu är det fyra år till nästa val.

Det kan komma att ändras när det närmar sig val menar du?

– Ja precis.

”Ta ut svängarna”

Tidigare på tisdagen krävde Moderatledaren Anna Kinberg Batra ett tydligt besked från regeringen att den kommer "hedra" decemberöverenskommelsen.

– Om hon vet att det kommer separata budgetförslag kan hon ta ut svängarna lite mera i sin kritik av regeringen, därför att då följer man den vanliga budgetpraxisen sedan 90-talet och i slutändan kan Moderaterna rösta på sitt eget förslag in i det sista, säger statsvetaren Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet, till TT.

Hinnfors säger till nyhetsbyrån att utspelet om skilda budgetmotioner är ett övergripande strategiskt beslut.

Aftonbladet har sökt företrädare för Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Publisert: