Greenpeace

Svenske Andreas bordade Shells oljerigg

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

Sex Greenpeace-aktivister bordade på måndagskvällen Shells oljerigg som ska borra efter olja i Arktis.

En av aktivisterna är svenske Andreas Widlund, 27.

– Vi vill exponera Shells planer, säger han som förklaring.

I flera veckor har miljöorganisationen Greenpeace följt efter det fartyg som transporterar en av de oljeriggar som företaget Shell planerar placera i Arktis. Riggen, som heter Polar Pioneer, började sin färd i Malaysia och befann sig norr om Hawaii när sex av Greenpeace-aktivisterna valde att borda den under måndagskvällen.

– Beslutet att gå ombord fattades för några dagar sedan, berättar Andreas Widlund, 27, från Umeå, som är en av dem.

För några dagar sedan beslutade nämligen USA:s inrikesdepartement att ge Shell tillstånd att borra i Arktis. Enligt planerna ska riggen bara in till Seattle vid USA:s västkust innan den ska vidare till Tjuktjerhavet. Redan om 100 dagar kan borrningarna komma att inledas.

Vill stoppa borrningen

Men det vill Greenpeace stoppa. Att borda riggen är ett sätt att uppmärksamma världen på vad som är på väg att ske, säger Andreas Widlund.

– Jag har jobbat inom den norska oljeindustrin i ett par år och har upplevt hela oljekulturen. Då har jag insett att man måste sätta stopp för den snart och i stället satsa på förnybar energi. Man skulle komma långt om man lade de här pengarna på förnybar energi i stället.

Han säger att Arktis dessutom är ett dåligt ställe att borra på.

– För mig är Arktis en resurs som vi absolut inte har råd att förlora, risken för en seriös olycka är större där i och med det extrema klimatet. Och det skulle vara mycket svårare att förhindra att olyckan får stora konsekvenser i och med all is.

Han säger att vi därmed måste sätta en gräns.

Ingen konfrontation

Hur länge Andreas Widlund och de fem andra ska befinna sig på plattformen är oklart.

– Så länge som det krävs, säger han.

Än så länge har allt gått lugnt till, berättar han. På måndagen arbetade man med att bygga ett läger omkring 40 meter upp på riggen för att kunna skydda sig mot vinden.

– Vi hade lite kontakt med arbetarna ombord på båten tidigare och när vi bordade riggen gick de bara ut på däck och fotograferade oss. Vi har inte haft någon konfrontation med dem.

Tror du att ni blir arresterade?

– Det är för tidigt att svara på det nu, men jag tror inte det. Det här är en fredlig aktion där syftet är att få ut vårt budskap starkare, säger Andreas Widlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Greenpeace

Hawaii

Arktis