Bil körde 550 mil – på egen hand

Publicerad 2015-04-03

Den självstyrande bilen körde från kust till kust genom USA nästan helt utan mänsklig hjälp.

En självstyrande bil har för första gången kört från kust till kust i USA.

Bilen, som hade en förare med sig för säkerhets skull, körde 99 procent av den nästan 550 mil långa vägen helt utan mänsklig hand.

En Audi Q5 utrustad med radar, kameror och lasersensorer från företaget Delphi har på egen hand kört hela vägen från San Francisco vid USA:s västkust till New York i öst, skriver nyhetsbyrån AP. Resan går genom 15 stater och är ungefär 550 mil lång, men trots det körde bilen i stort sett hela sträckan själv.

Grep in två gånger

Jeff Owens, som arbetar vid Delphi och var den som fick äran att följa med på resan, fick rycka in vid två tillfällen – en gång för att ta sig runt ett vägarbete och den andra gången för att byta fil när polisen dirigerade om trafiken.

– Vi förväntade oss att bilen skulle vara i självstyrande läge den största delen av tiden, men att den skulle vara det i 99 procent av tiden var en trevlig överraskning. Utrustningen var prickfri, säger Jeff Owens till AP.

En annan positiv överraskning var att bilen var fenomenal på att hålla hastighetsbegränsningen, till vissa medtrafikanters förtret. Enligt Jeff Owens var det en och annan medtrafikant som visade obscena gester mot honom eftersom de ansåg att han körde för långsamt.

Verklighet om två år

Resan var den första så långa resa som en självstyrande bil har gjort och huvudsyftet var att testa hur väl alla instrument fungerade. Ibland visade det sig till exempel att kameran blev bländad men då täckte radarn upp med information.

Av den insamlade datan ska man se vad som behövs förbättras i tekniken innan man använder utrustningen i nya bilar. Systemet kommer att finnas i vissa av Audis bilar om ungefär två år.

Tanken är att tekniken ska bli så säker att man kan göra helt förarlösa bilar i framtiden.