Islamiska statens terrorvälde

Amerikanska IS-gisslan var terrorledarens sexslav

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Amerikanskan Kayla Mueller dog i fångenskap hos IS.

Nya rapporter avslöjar att hon under sin sista tid i livet var terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadis personliga sexslav.

– Regeringen sa till oss att Kayla torterades och att hon var al-Baghdadis egendom, säger hennes föräldrar till ABC.

Den amerikanska IS-gisslan Kayla Mueller, 26, våldtogs regelbundet av terrorsektens högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi, skriver nyhetsbyrån AP och hänvisar till amerikanska underrättelsekällor.

Kayla Mueller kidnappades i augusti 2013 i samband med ett sjukhusbesök i den syriska staden Aleppo.

Enligt ABC var det al-Baghdadi som personligen såg till att hon fördes till den tunisiske IS-finansiären Abu Sayyafs bostad där hon hölls fången tillsammans med yazidiska flickor och kvinnor.

Familjen: var al-Baghdadis egendom

al-Baghdadi besökte ofta Sayyafs bostad där han gång på gång våldtog Mueller, skriver ABC.

– I juni sa regeringen till oss att Kayla torterades och att hon var al-Baghdadis egendom, säger föräldrarna Carl och Marsha Mueller till ABC.

Abu Sayyafs hustru, Umm Sayyaf, pekas nu ut som ansvarig bakom den omfattande sexhandeln till terrorsekten, skriver Brittiska Independent.

En 14-årig yazidisk flicka, som flydde fångenskapet i oktober förra året uppger enligt Independent att hon under två månaders tid var gisslan hos Abu och Umm Sayyaf tillsammans med Mueller.

Amerikanskan, som då gick under namnet Kayla Carol, ska ha lärt sig lite arabiska i fångenskap. Flickan uppger att våldtäkt var en ”belöning” till IS-krigare. 14-åringen berättar att Kayla Mueller ofta försökte skydda de tonåriga jazidiska flickorna som hon delade den mardrömslika tillvaron med.

Oklart hur Kayla dog

Omständigheterna kring Kayla Muellers död är oklara. I februari i år meddelade IS att amerikanskan dött i samband med att ett jordanskt stridsflyg bombat en byggnad i den syriska staden Raqqa. Även om USA bekräftat Muellers död har man inte gått ut med hur hon dog, däremot har man ifrågasatt versionen som kommer från IS, skriver ABC.

– Oavsett hur lång tid det tar kommer USA att hitta och ställa terroristerna som är ansvariga för Kaylas död inför rätta, sa USA:s president Barack Obama efter att Muellers död bekräftats.

I maj 2015 slog ett amerikanskt specialförband till mot Abu och Umm Sayyafs bostad. I samband med tillslaget dödades Abu Sayyaf. Hans hustru tillfångatogs och utlämnades efter förhör till kurdiska Erbil, där åtal väntar, skriver Independent.

Övergrepp

IS övergrepp mot kvinnor är väldokumenterade. I april släppte människorättsorganisationen Human rights watch en rapport som visade att IS systematiskt utsätter tillfångatagna kvinnor för sexuella övergrepp. Enligt rapporten, som baserades på intervjuer med kvinnor från den yazidiska minoritetsgruppen, har våldtäkter och tvångsgifte använts som krigsmetod.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så sprider sig IS över världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Abu Bakr al-Baghdadi

Kayla Mueller

IS/Daesh (Islamiska staten)