Utøya-överlevare utvisas från Norge

avGustaf Tronarp

Småbarnspappan har bott i Norge i 13 år – kastas ut på grund av föräldrarnas lögn

1 av 3 | Foto: ANDREA GJESTVANG
Mobarak Haji, 23, ska utvisas från Norge.

Mobarak Hajis bror dog i massakern på Utøya för fyra år sedan. Själv blev han svårt traumatiserad.

Nu ska 23-åringen utvisas – trots att han har både fru och barn i Norge.

– Det är omänskligt gjort, säger Mobarak till norska TV2.

2011 åkte Mobarak Haji tillsammans med sina bröder Khalid och Ismail till norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger på ön Utøya.

Mobarak och Khalid klarade sig undan massmördaren Anders Behring Breiviks kulor med livet i behåll. Det gjorde inte Ismail.

– Jag såg inte hur min bror blev dödad, men jag såg andra dödas och jag var så nära att bli skjuten att jag har dålig hörsel på ena örat, säger Mobarak, som är allvarligt traumatiserad efter terrordådet, till norska TV2.

Uppgav falska uppgifter

23-årige Mobarak var tio när han kom till Norge. Nu har han gift sig med en norsk kvinna, och paret har en liten dotter. Trots det har migrationsnämnden i Norge beslutat att Mobarak ska utvisas. Orsaken är att hans föräldrar ljög om vilket land familjen kom ifrån när de ansökte om medborgarskap. De sa sig komma från Somalia, men i själva verket flydde familjen från Djibouti.

Carina Bergfeldts prisade reportage: "22 juli - dagen vi aldrig glömmer"

”Åker inte frivilligt”

Tidigare har både Mobaraks bror Khalid och hans pappa utvisats till Djibouti. Pappan, som var svårt hjärtsjuk, avled bara några dagar efter återkomsten till hemlandet.

– Jag är upprörd över att de kan komma på att kasta ut mig ur Norge. Det är här jag har gått i skolan och bott från det att jag var väldigt liten.

– Jag kommer inte åka frivilligt, för jag vill inte att min fru och dotter ska vara här ensamma, säger han till TV2.

Tidigare i somras höll Arbeiderpartiets ungdomsförbund sommarläger på Utøya för första gången sedan massakern. Den 22 juli hedrades offren med en minnesceremoni.

ARTIKELN HANDLAR OM