Snart byggs världens första hiss till rymden

avLinnea Järkstig

1 av 3 | Foto: THOTH/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Snart blir det möjligt att ta hissen till rymden.

Ett kanadensiskt rymdföretag har fått patent för att bygga världens första rymdhiss.

Tornet kommer bli hela 20 gånger högre än Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten.

Världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, kommer snart att vara en fis i rymden. Nu har det kanadensiska rymdföretaget Thoth Technology Inc fått patent för att bygga världens första hiss till rymden, skriver Reuters.

Hissen eller rymdtornet ska bli 20 kilometer högt, vilket är hela 20 gånger högre än den nuvarande högsta byggnaden som är 828 meter.

Turism för rymdfärd

Tornet planeras att användas för att producera vindkraft, för kommunikation och turism. Men också för astronauter.

Enligt uppfinnaren Dr. Brendan Quine kommer den nya teknologin bidra till ett nytt och spännande sätt att nå rymden. Tornet ska byggas av återanvändbara material och höjden gör att man kommer kunna spara mer än 30 procent av den bränsle som används när man skjuter upp raketer.

– Astronauter skulle kunna åka 20 kilometer med en elektrisk hiss. Från toppen av tornet kommer det finnas rymdskepp som endast har ett enda steg till gravitationen. Sedan kan rymdskeppen komma tillbaka till toppen för att tanka och åka upp igen, säger han till Reuters.

En ny era

Företagets ordförande och vd Caroline Roberts tror att rymdtornet, tillsammans med landningstekniker för raketer som ska utvecklas, kommer kunna bli en ny era av rymdtransportation.

– Att landa på en pråm i havshöjd är en bra demonstrering, men att landa på 20 kilometer ovanför havshöjden kommer göra att rymdfärder blir mer som att ta ett passagerarplan, säger hon till Reuters.