Tysk åklagare: "Våldtagen" rysk-tyska sov hos vän

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

En rysktalande tonårsflicka anmälde att hon blivit bortförd och våldtagen av flera migranter i Berlin.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagade tysk polis för att mörka händelsen – men nu uppger åklagare att flickan sovit över hos en kompis.

– Den unga flickan ville gömma sig för hon hade problem i skolan, säger Martin Steltner vid den tyska åklagarmyndigheten, enligt AFP.

Ett misstänkt sexbrott i den tyska huvudstaden Berlin har under veckan blivit internationell storpolitik.

I centrum står en rysk-tysk tonårsflicka, som uppgett att hon blivit kidnappad, misshandlad och våldtagen av tre migranter. Enligt regimtrogen rysk media har flickan hållits som sexslav i en lägenhet i omkring 30 timmar.

Polis i Berlin har uppgett att det inte finns några bevis för att flickan har blivit bortförd och våldtagen, men de ryska medieuppgifterna har väckt enorm vrede bland rysktalande Berlinbor.

I helgen protesterade tusentals människor i huvudstaden och på andra ställen mot vad som beskrivs som en mörkläggning av polisen.

”Våra barn är i fara”, stod det på ett plakat i en demonstration, rapporterar BBC.

”Oacceptabelt att utnyttja”

I ett tal tidigare i veckan stämde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov in i kritiken.

– Det är klarlagt att 13-åringen inte frivilligt försvann i 30 timmar. Men informationen om hennes försvinnande mörkades väldigt länge, av någon anledning.

Lavrov uppmanade polisen att berätta sanningen om det inträffade utan att låta ”migrationsproblemen” göra att ”verkligheten målas över av politisk korrekthet”:

– Rättvisan och sanningen måste segra.

Tyskland har dock slagit tillbaka mot de ryska anklagelserna.

– Det finns ingen anledning att utnyttja den här händelsen för politiska ändamål. Det är faktiskt helt oacceptabelt, säger regeringstalespersonen Steffen Seibert, enligt AP.

Och nu uppger tyska åklagare att flickan i själva verket sov över hos en kompis.

– Den unga flickan ville gömma sig för hon hade problem i skolan, säger Martin Steltner vid den tyska åklagarmyndigheten, enligt AFP.

Har gått igenom telefonen

Tyska utredare har gått igenom flickans telefon och drar slutsatsen att hon den aktuella natten frivilligt sov hos en 19-årig tysk – "utan migrationsbakgrund" enligt Der Spiegel – den aktuella natten.

Der Spiegel skriver att flickan "långt tidigare" haft sexuellt umgänge med en turkisk och en tysk-turkisk man, vilket nu oavsett om det var frivilligt är föremål för utredning eftersom sex med en person under 14 år är straffbart i Tyskland.

Enligt ryska UD ska Sergej Lavrov ringa till sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier angående historien, skriver tidningen.

Läs mer: Så används svenska Amandas död i propagandakriget

Publisert: