Svenskt godsflyg störtade i fjällen

Av: Christoffer Nilsson, Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Uppfattade maydayanrop”

1 av 9

Ett svenskregistrerat godsflyg har hittats störtat i fjällen vid gränsen mellan Sverige och Norge.

Två personer var ombord, uppger flygbolaget.

– Det har varit en kraftig kontakt med backen. Möjligheten att någon ska ha överlevt är inte stor, säger Martin Svensson, biträdande räddningsledare.

Ett svenskregistrerat flygplan som lyfte från Gardermoen i Oslo mot Tromsø försvann i natt. Nödropet ska ha kommit när planet befann sig mellan sjön Akkajaure och den norska gränsen över de svenska Lapplandsfjällen, alltså över svensk mark.

Larmet kom strax före halv ett i natt.

Efter nödanropet finns ingen ytterligare kontakt med flygplanet.

Vid 03.10 observerades en fyndplats på marken mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen.

– Vi har fått bekräftat att det är en haveriplats, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid Sjöfartsverket.

Det uppges inte finnas några större, intakta, delar kvar av flygplanskroppen.

– Det har varit en kraftig kontakt med backen och nedslagsområdet är relativt litet. Det har bildats en grop med mindre delar. Möjligheten att någon ska ha överlevt är inte stor, säger Martin Svensson, biträdande räddningsledare.

Två ombord

Det berörda flygbolaget West Atlantic bekräftar i ett pressmeddelande att två piloter var ombord: en 42-årig kapten och en 34-årig styrman. Båda har över 3 000 flygtimmar. Kaptenen är spanjor och styrmannen fransman, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Polisen har med hjälp av fjällräddningen tagit över arbetet. Enligt biträdande räddningsledaren Martin Svensson på Sjöfartsverket är området svårtillgängligt.

– Man kan egentligen bara komma dit med helikopter och snöskoter, säger han.

Polisen kan inte svara på när de kan lyckas ta sig fram till platsen.

– Vi förbereder oss för att ta oss till platsen. Det är fjällterräng och 30 grader kallt så det kommer ta ett tag innan vi är på plats, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten, till TT.

Orsaken till flyghaveriet är oklar.

Omfattande sökning

Både svenska och norska räddnings- och ambulanshelikoptrar deltog i räddningsarbetet, samt fjällräddningen. Dessutom fick man hjälp av ett norskt spaningsplan i sökningen. Det var det planet som upptäckte haveriplatsen.

Det kraschade planet, ett tvåmotorigt jetplan av modellen Canadair CRJ 200, flygs av West Atlantic med huvudsäte i Göteborg. Planet ska ha flugit på uppdrag av den norska posten.

– Nu arbetar vårt team med myndigheter och har upprättat ett kriscenter med bas i Göteborg. Information om incidenten har gått ut till våra anställda. Det här är första gången som vi har varit med om en sådan här olycka och vi frigör de resurser som krävs för att hantera det inträffade, säger Russell Ladkin, talesperson.

Gustaf Thureborn är vd för West Atlantic.

– Vi jobbar för fullt och vi vet bara att vi saknar ett flygplan med två av våra anställda piloter och fyra och ett halvt ton frakt. Det är post och paket, säger han till TT.

Dag Mejdell, vd för norska posten, bekräftade under en presskonferens vid 09.30 att planet flög på uppdrag av norska posten. Orsaken till olyckan var fortfarande oklar.

– Det är en väldigt allvarlig och tragisk olycka. Våra och mina tankar går först och främst till piloterna, deras anhöriga och deras kollegor. Nattens händelse präglar oss alla och vi har den djupaste medkänsla för alla berörda, säger Dag Mejdell.

West Atlantic kommer att hålla en presskonferens vid klockan 11 på fredagen.

Publicerad: