Id-kontrollerna

Svenske David fast på Kastrup – trots id-handling

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Securitas vakter på Kastrup stoppade svenske David Nyman när han skulle ta tåget hem, trots att han hade en id-handling på sig.

En godkänd presslegitimation vägrade vakterna att acceptera.

– Det är helt absurt. En presslegitimation är en godkänd id-handling, säger David Nyman.

David Nyman skulle ta tåget hem till Malmö från Köpenhamn vid 2-tiden på natten till måndagen. Han var medveten om att DSB utförde id-kontroller på Kastrup och hade tagit med sig sin presslegitimation. Men David Nyman, som tidigare arbetat på Aftonbladet men nu är frilans, blev inte insläppt till tåget. Vakterna vägrade att acceptera legitimationen. Han blev upprörd.

– Det är fruktansvärt oacceptabelt att de inte accepterar ett svenskt godkänt id-kort. Så att en svensk medborgare kan få åka hem. Både Danmark och Sverige är med i EU, säger David Nyman.

Vakterna oresonliga

Det uppstod en lång diskussion vid avspärrningen och David Nyman bad dem ringa någon för att informera sig bättre. Det ville ingen av vakterna göra. David Nyman är kritisk till hur Securitas har organiserat kontrollen.

– Första dagen en regel appliceras sker det misstag. Vakterna borde därför haft lite mer stöttning och någon att ringa upp om det uppstår tveksamheter.

Han påpekade för vakterna att de begick ett misstag – de var oresonliga. David blev fast på Kastrup.

– Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag får kanske ta in på ett hotell och försöka lösa det på något vis imorgon.

DSB: ”Ska ta upp med ledningen”

DSB hänvisar till listan av godkända handlingar som svensk polis har gett dem.

Det är certifierat enligt svensk standard och är avsedd som id-handling och godkänt för skyndande av alla typer av värdetransaktioner. Vet ni inte det?

– Jag vet inte. Jag har inte listan med id-kort vi accepterar framför mig. Detta var nytt för mig. Jag får ta upp detta med DSB:s ledning under måndagen, säger Martin Sun Larsen, kommunikationsavdelningen DSB.

David Nyman kom till sist hem till Sverige genom att ta taxi.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Id-kontrollerna

Securitas

Danmark