De ensamkommande flyktingbarnen

500 ensamkommande till Sverige - på en dag

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Kampanj i Afghanistan för att få pojkar att stanna

500 ensamkommande barn anlände till Sverige – bara i går.

Merparten kommer från Afghanistan där barn och ungdomar nu flyr landet i hopp om ett bättre liv.

– I en by har nästan alla killar utvandrat. Vi talar om en hel generation som flyr, säger Björn Lindh på Svenska Afghanistankommittén.

I går sökte närmare 1 700 människor asyl i Sverige. 500 av dem var ensamkommande barn och utgörs till största delen (400) av barn från Afghanistan.

Björn Lindh, informationsansvarig på Svenska Afghanistankommittén i Kabul, ser flera förklaringar till att andelen afghanska barn som söker sig hit ökar.

– Iran har börjat behandla afghanska invandrare sämre. Man får inte uppehållstillstånd, man hänvisas till svarta jobb och utnyttjas på olika sätt. Det finns också ett hot mot unga killar att tvångsrekryteras för att slåss i Syrien, säger han.

Triggar varandra

Den allt mer osäkra situationen inne i Afghanistan är en annan förklaring.

– Den militära säkerhetssituationen blir sämre, ekonomin går nedåt och tillväxten har stannat av. Unga killar inser att de inte har någon framtid utan ger sig hellre ut på den farofyllda färden genom Europa.

Björn Lindh nämner exempel där en hel by tömts på unga killar som flytt till Europa, samt skolklasser i Kabul där alla pojkar bestämt sig för att fly landet.

– Jag får en känsla att många triggar igång varandra. Någon flyr och då börjar andra också prata om att ge sig iväg, säger Björn Lindh.

Varför väljer de att fly till Sverige?

– Sverige har ett gott rykte om sig att ta emot barnen, att man får en generös behandling här. När de tar sig hit använder de sig av smugglare och de vet var man har bäst chans att stanna.

Kampanj för att få pojkar att stanna

Hur hanterar Afghanistan detta?

– Det finns en oro från den afghanska regeringen och myndigheter att man ska förlora en hel generation unga killar, men å andra sidan har man inget att erbjuda dem.

Humaira Ghani, informatör på Svenska Afghanistankommitténs kontor i Kabul, arbetar med en kampanj för att få afghanska pojkar att stanna i landet. Bland annat informerar man i sociala medier.

– Afghanistan behöver den här unga generationen, det är de som ska bygga upp landet. Vi berättar att det ofta är en svår situation som väntar dem i de länder de flyr till. De måste jobba hårdare och studera hårdare. För många är det bättre att stanna och tjäna ihop pengar här.

Vad ser du för lösning på det här?

– De flyr för att tjäna pengar för att kunna försörja sina familjer. Om vi kan ge dem en möjlighet till jobb kommer det lösa åtminstone halva problemet.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen