AFTONBLADET AVSLÖJAR: Svensk jihadist jobbade med tågsäkerhet

avOskar Forsberg

Kollegorna oroliga: ”Är mycket allvarligt”

1 av 4

Jihadisten Billé Ilias Mohamed, 30, som misstänks ha värvat personer till IS, arbetade tidigare på pendeltågen i Stockholm.

Hans gamla kollegor är oroliga att han fortfarande har kvar kort och nycklar.

– Han hade säkerhetstjänst i sitt jobb vilket innebär att han hade tillgång till alla depåer och i princip hela tågnätet, säger en medarbetare på Stockholmståg.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Billé Ilias Mohamed, 30, misstänks vara hjärnan bakom terrorgruppen IS värvningar i Stockholm.

Aftonbladet kan nu avslöja att den svenske jihadisten tidigare jobbat på pendeltågen i Stockholm.

Serviceföretaget Stockholmståg, som på uppdrag av SL ansvarar för pendeltågstrafiken i huvudstaden, bekräftar att han varit anställd av dem.

Säkerhetsansvar

I sina arbetsuppgifter på pendeltågen ska Billé Ilias Mohamed ha haft säkerhetstjänst, vilket innebär att man har tillgång till alla depåer och lokaler. Många av hans gamla kollegor är nu mycket oroliga efter att ha tagit del av Aftonbladets avslöjande om 30-åringens kopplingar till terrororganisationen IS.

– Killen har haft tillgång till tåg och lokaler hur lätt som helst. Tänk om en sån hade för sig att jäklas med Sverige, skriver en av medlemmarna i en sluten Facebookgrupp för anställda på Stockholmståg.

En medarbetare på Stockholmståg, som vill vara anonym, berättar att oron är utbredd på jobbet.

– Han slutade 2013 men kan ju ha kopierat kort eller nycklar. Kolla vad som hände i London och Madrid. Detta är mycket allvarligt, säger han.

Som Aftonbladet tidigare kunnat berätta befinner sig Billé Ilias Mohamed just nu i Syrien.

Hösten 2010 dömdes han tillsammans med en annan man för stämpling till terroristbrott av Göteborgs tingsrätt. Enligt domstolen hade 30-åringen tränats av terroristgruppen al-Shabab i Somalia mellan 2007 och 2009. När han greps var han enligt åklagaren i färd med att planera en självmordsattack i Somalia.

”Olustigt när han frikändes”

I hans dator hittades ett manifest skrivet av Anwar al Awlaki – mannen som beskrivs som al-Qaidas chefsideolog. Han kunde även kopplas till Munir­ Awad, terroristen som dömdes till 12 års fängelse för en planerad attack mot Jyllandsposten. De båda hade under flera års tid varit skrivna i samma lägenhet och bott ihop.

Domen mot Billé Ilias Mohamed  2010 överklagades och året därpå friade hovrätten för västra Sverige honom och hans kumpan. Bevisningen mot dem var inte tillräcklig.

Enligt vad Aftonbladet erfar arbetade Billé Ilias Mohamed som tågvärd på Stockholmståg såväl innan de uppmärksammade terrorrättegångarna i Göteborg som efter.

– Kändes olustigt när han frikändes och kom tillbaka. Han var tystlåten och utstrålade lugn, skriver en av medlemmarna i Facebookgruppen.

”Inga kommentarer”

Efter frikännandet, sannolikt när han fortfarande arbetade som tågvärd, fick Billé Ilias Mohamed en ledande roll i en utbrytargrupp inom Stockholms islamiska kretsar. Han gick från en falang som tillämpar en strikt tolkning av islam till att bilda gruppen Salif jihad – som aktivt förespråkar jihadism, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Den extrema tolkningen av islam som de tillämpade för­bjuder all aktivitet i det svenska samhället. Man ska inte rösta, man ska inte ha något med myndigheter att göra, säger en källa med insyn i verksamheten.

På Stockholmståg vill man inte kommentera Aftonbladets avslöjande.

– Han arbetar inte längre hos oss. Vi har inga kommentarer över huvud taget, säger Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg.

Kan han ha kvar koder eller nycklar som gör att han har tillgång till viktig infrastruktur?

– Allt sånt material samlas in när folk slutar.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter rörande den svenske jihadisten.

– Vi kommenterar ytterst sällan enskilda personer, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Känner ni till att han jobbat på Stockholmståg?

– Vi kommenterar inte saker som kan beröra vårt operativa arbete och som skulle kunna avslöja hur vi arbetar.

LÄS MER: Stockholm ser över extremiststrategi

ARTIKELN HANDLAR OM