Salah Abdeslam, 26, jagas som terrormisstänkt

Av: Gustaf Tronarp, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillslag på flera platser i Frankrike under natten

1 av 9

Tre ”terrorlag” genomförde den välkoordinerade attacken mot Paris.

Två av grupperna detonerade sina bombbälten och sprängdes.

Nu jagas Salah Abdeslam, 26, över hela världen – han tros ha tillhört den tredje grupp som flydde Frankrike efter dåden.

I natt greps flera personer efter att fransk polis genomfört ”antiterror-räder” på olika platser i landet.

Salah Abdeslam, 26, över hela världen.
Salah Abdeslam, 26, över hela världen.

Åklagare Francois Molins har bekräftat att det ska ha varit tre ”lag” av terrorister som spred skräck och död i Paris på fredagskvällen. Sju av terroristerna dog vid attentaten och enligt Le Monde ska de i utredningen utgöra ”lag ett och två”.

Det tredje uppges nu ska ha flytt från Paris efter dåden.

Internationellt efterlyst

Tidigt på lördagsmorgonen stoppades en bil med tre män vid gränsen mellan Frankrike och Belgien. Männen förhördes av gränspolisen och släpptes sedan igenom.

Och nu tyder de uppgifter som framkommit ur den franska utredningen på att det kan ha varit det tredje ”lag” terrorister som flydde Paris efter dåden.

I bilen fanns Salah Abdeslam, 26, som nu är internationellt efterlyst och vars bild polisen släppte på söndagskvällen, uppger public service-kanalen France Info.

– Den här personen observerades i ett fordon med två andra män som kontrollerades av polis, säger den franske åklagaren Francois Molins.

Passerade trots skärpta kontroller

Vid gränskontrollen kontrollerades 26-åringens och hans medresenärers identitetshandlingar men de kunde ändå resa vidare.

– Det var en vanlig kontroll. Det fanns ingen bulletin om att vi skulle söka efter honom vid tiden för kontrollen, säger en polis som jobbat vid gränsen till AP.

Enligt nyhetsbyrån så ska 26-åringen ha passerat gränsen efter att president Francois Hollande utlyst skärpta kontroller för att dra åt nätet kring eventuella medgärningsmän till terrorattackerna.

På frågan om polisen vid gränsen fått ta del av Salah Abdeslams namn när han tog sig ur Frankrike blir polisen svarslös:

– Jag har helt enkelt ingen förklaring.

En död, en gripen – en jagas

26-årige Salah Abdelslam är fransk medborgare men boende i Belgien. Han beskrivs som mycket farlig och allmänheten uppmanas att inte närma sig den misstänkte terroristen om de uppmärksammar honom.

En av 26-åringens bröder tros också ha befunnit sig i den bil som kom till Belgien på lördagsmorgonen, skriver AP. Den brodern ska ha gripits i Belgien, men om han varit delaktig i terrordåden är ännu inte bekräftat.

En tredje bror, 31-årige Brahim Abdeslam, ska ha rört sig med det ”lag” av terrorister som mördade människor på barer och restauranger i centrala Paris. När hans medgärningsmän begick massakern på konserthuset så detonerade han sitt bombbälte inne på restaurang Le Comptoir Voltaire.

Passerade gränsen efter terrorbilen hittats

De tre terrorbröderna är anledningen till att utredningens blickar nu har vänts mot Belgien, skriver Le Monde. De kopplas direkt till de två belgiska hyrbilar som använts vid och hittats efter dåden.

Den ena terrorbilen hyrdes av Brahim Abdeslam och hittades natten mot söndag i Parisförorten Montreuil. I fordonet, en Seat Leon, hittades tre Kalasjnikovs – samma typ av automatvapen som användes vid attentaten, skriver AP.

Salah Abdelslam hyrde den Volkswagen Polo som tog terroristerna till Bataclan där de utförde en massaker. Den hittades utanför konserthuset med ett parkeringskvitto från Molenbeek Saint-Jean flera timmar innan 26-åringen och hans bror flytt in i Belgien, enligt France Info.

Jagas över hela världen

Först senare ska kopplingen ha gjorts mellan terrordåden och gruppen som stoppades vid gränsen – då ”gick alarmet” enligt Belgiens justitieminister Koen Geens, uppger Flanders News.

Därefter greps sju personer i och kring Bryssel, bland annat en av de tre terrorbröderna.

Men 26-årige Salah Abdelslam är spårlöst borta och är nu en av världens mest jagade män:

”Vi söker vittnen: Polisen jagar misstänkte Salah Abdeslam född 15 september, 1989, bor i Bryssel, Belgien. Farlig individ, ingrip inte själv” står det i den franska polisens internationella efterlysning.

Nattliga ”antiterror-räder”

Under natten mot måndag genomförde specialstyrkor från den franska polisen ”antiterror-räder” på flera platser i landet. Tillslagen uppges ha ägt rum i Toulouse, Grenoble, Parisförorten Bobigny och staden Jeumont nära gränsen till Belgien.

Den franska tv-kanalen Itele uppger att tre personer greps vid razzior i Toulouse.

I Grenoble ledde räderna till att över sex personer greps och flera vapen beslagtogs, skriver den lokala tidningen Le Dauphine.

Det är i nuläget oklart om samtliga räder har någon koppling till fredagens attentat. Men enligt radiokanalen France Info finns det ett direkt samband mellan åtminstone insatsen i Bobigny och de brutala attackerna.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

LÄS OCKSÅ: Här är terroristerna bakom attackerna – lista

Publicerad: