Terrorattackerna i Paris 2015

Abdelhamids familj: Vi hoppades att han skulle dö

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Till och med terroristen Abdelhamid Abaaouds familj hoppades att han skulle dö, och i onsdagens räd slog deras önskan in, skriver AFP.

– Vi kan bara hoppas att han verkligen är död, har systern Yasmina sagt till belgisk och nederländsk press.

Abdelhamid Abaaouds familj bad för att han skulle dö. De fick sin önskan infriad när terroristen dog i onsdagens gryningsräd mot en lägenhet i Paris. 5 000 skott avlossades mellan polisen och terroristerna i den sammandrabbningen.

En kvinnlig självmordsbombare, som var Abdelhamids kusin, sprängde sig själv i luften och Abdelhamid ska ha dödats av en granat från polisen och av att byggnaden kollapsade. På grund av kroppens tillstånd tog det tid innan terroråklagaren Francois Molins på torsdagen kunde bekräfta att ”hjärnan” bakom Parisattackerna var död.

”Förstörde släktens liv”

Abdelhamid Abaaoud var en småkriminell mobbare och översittare från Bryssel-förorten Molenbeek. Pappan däremot berättar för belgiska medier om en skötsam pojke som efter avslutade studier blev affärsman, men som sedan radikaliserades och förstörde släktens liv. Han gick ut skolan för att bli en av Islamiska statens mest framträdande anhängare och han planerade flera dåd i Europa, enligt AFP.

”Hoppas att han är död”

28-åringen, som har marockanskt ursprung, skröt om att han kunde kringgå polisen i Europa och hånade myndigheter.

Familjen påverkades hårt av Abdelhamid Abaaoud radikalisering. Hans syster Yasmina berättade för Belgiska och Nederländska medier förra året om familjens känslor.

– Vi kan bara hoppas att han verkligen är död, sa hon efter att det felaktigt rapporterats att Abdelhamid dödats i Syrien.

På torsdagen fick familjen sin önskan infriad.

Hyllade dödsbeskedet

Frankrikes premiärminister Manuell Valls hyllade beskedet under torsdagen när ”hjärnan” bakom Parisattackerna bekräftades död.

Under torsdagskvällen samlades en stor folkmassa i förorten Saint Denis där gryningsräden ägde rum. Människor höll om varandra i ett högtidligt hedrande till offren från terrorattentatet mot Paris i fredags.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattackerna i Paris 2015

Abdelhamid Abaaoud