Martin nära dö av kladdkaka

avJohanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Kock i rätten misstänkt för vållande till kroppsskada

Martin åt upp kladdkakan – sen svimmade han.

Studentbalen blev nästan en nära-döden-upplevelse för Martin och för det åtalades kocken.

Fallet är unikt och nu avgörs ansvaret för den allvarliga allergiska reaktionen i rättssalen.

Förra året på studentbalen på Eksjö stadshotell firade då 18-årige Martin och hans vänner att de snart var färdiga med skolan.

Till efterrätt serveras kladdkaka. En för Martin livsfarlig kladdkaka skulle det visa sig.

18-åringen har länge levt med födoämnesallergi och kan bland annat inte äta ägg. Detta visste restaurangen som fått allergierna nedskrivna på ett papper.

Dessutom frågade Martin servitrisen upprepade gånger om det kunde vara ägg i kladdkakan. Enligt åtalet frågade servitrisen i sin tur kökschefen, och fick vid tre tillfällen höra att kakan kunde serveras till Martin.

Martin åt några bitar och kände att det kliande i halsen. Han tog därför allergitabletter, men ville inte tro att det var kakan eftersom han frågat så ihärdigt.

Åt kaka – svimmade

När kakan var slut och uppäten blev tillståndet snabbt sämre. Han tog sig till toaletten. Då var han yr, mådde illa, hade klåda i hals och på överkropp. Han fick en känsla av att han bara måste ut.

– Mina vänner frågar ifall jag inte mådde bra. Jag svarade inte, utan gick instinktivt in genom hotellet och ut på den altan där de stod. Efter en knapp minut svimmade jag, berättar han för Brottscentralen.

Ambulans kom till platsen och på sjukhuset kunde man konstatera anafylaktisk chock - allvarlig allergisk reaktion som kan vara livsfarlig.

Han blev inlagd på sjukhuset där han fick olika mediciner för att häva och mildra reaktionerna.

Kocken, tillika köksmästaren, åtalades i höstas för vållande till kroppskada. Under onsdagen hölls rättegången i Eksjö tingsrätt.

Unikt fall

Astma- och allergiförbundet har förvisso hört talas om allergiska reaktioner efter restaurangbesök men aldrig om att ett fall hamnat i en rättsal.

– När vi fick höra om fallet började vi höra oss för om det finns något liknande fall, men ingen har någonsin hört talas om det. Det här är unikt. Det är tråkigt att det blivit så här och vi förstår att det inte fanns något uppsåt. Men som intresseorganisation tycker vi att det är bra att det uppmärksammas, att man får veta att det kan gå riktigt illa vid en allergisk reaktion, säger Ulf Brändström, på astma- och allgergiförbundet till Brottscentralen.

”Vill be om ursäkt”

Kocken berättar att han jobbat i kök under 40-45 år och är bedrövad att misstaget hände och att det har behövt bli en rättssak.

– Vi hade planerat för en annan efterrätt till honom. Det blev så här på grund av stress, en olyckshändelse helt enkelt.

På onsdag nästa vecka meddelas domen. Åklagaren yrkade på att kocken ska betala totalt 30 000 kronor i ersättning och skadestånd till Martin.

– Så klart vill jag be om ursäkt att det blev så här. Nu jobbar vi annorlunda, med mindre beställningar åt gången, så att det inte ska kunna gå så här fel. På det här sättet får vi bättre koll. Samtidigt kan jag känna att det är konstigt att jag själv ska få bära hundhuvudet som privatperson vid en sådan här händelse, säger kocken till Brottscentralen.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Eksjö

Brott