Justitiekanslern

JK beslutar att inte utreda SD:s kampanj

NYHETER

JK kommer inte att utreda SD:s kampanj i tunnelbanan.

Man har fått in totalt 87 anmälningar.

– Dels så är det tveksamt om den riktar sig mot en folkgrupp och dels så finns det ingen missakt som går utanför det yttrandefriheten tillåter, säger David Löfgren, föredragande hos JK.

Justitiekanslern (JK) har beslutat att inte inleda någon förundersökning kring Sverigedemokraternas omdiskuterade kampanj i tunnelbanan, uppger man på sin hemsida.

”De anmälda uttalandena kan inte antas innefatta något som utgör tryckfrihetsbrott. Justitiekanslern inleder därför inte någon förundersökning”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Inte hets mot folkgrupp

På banderollerna som sattes upp ovanför stationens rulltrappor stod det på engelska bland annat: ”Ursäkta röran här i Sverige. Vi har ett allvarligt problem med påtvingat tiggeri! Internationella gäng gynnas av folks desperation. Vår regering vägrar göra vad som behövs.”

Sedan i måndags har JK fått in 87 anmälningar mot kampanjen. JK nämner att de in uttryckt ”ilska, bestörtning och oro över innehållet i kampanjmaterialet” samt att flera ansett att uttalandena mot tiggeriet innefattar tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I sin motivering till varför en förundersökning inte inleds skriver JK: ”Det är tveksamt om de uttalanden som finns på affischerna och banderollerna kan anses riktade mot en viss folkgrupp eller grupp av personer i den mening som straffstadgandet kräver”.

– För att det ska kunna vara hets mot folkgrupp så krävs det dels att det finns uttalanden som riktar sig mot en viss folkgrupp, säger David Löfgren, föredragande hos JK.

– Och även om det skulle göra det så krävs det en missaktning mot den folkgruppen för att det ska vara brottsligt, och här går den inte utanför det som yttrandefriheten tillåter.

Delar av kampanjen togs ner

I tisdags samlades tusentals personer utanför Östermalmstorgs t-bana för att demonstrera mot kampanjen. Efter en lugn protest stormade ett hundratal demonstranter stationen – och rev ner affischerna. Och i onsdags meddelade SL att man tar ner reklamen i takbjälkarna ovanför rulltrapporna – eftersom det skulle utsätta folk för fara om någon skulle försöka riva ner dem igen.

– Vi har gjort en ren säkerhetsmässig bedömning. Det gick vilt till i går. Folk klättrade upp på rulltrappan och utsatte sig själva och andra för stora risker, sa Jesper Pettersson på SL.

SD:s övriga affischer i t-banan får sitta kvar.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Justitiekanslern

ÄMNEN I ARTIKELN

Justitiekanslern

Sverigedemokraterna