Stefan Löfven

Vänstern framåt i ny Sifo-undersökning

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Vänsterpartiet är fjärde största parti, enligt en ny Sifo-undersökning i Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten.

Samtidigt står Sverigedemokraterna still i mätningen.

– Jag tror att folk gillar vår attityd av att vi gör det vi kan, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

För ett år sedan röstade Sverige för ett regeringsskifte och Stefan Löfven och Socialdemokraterna bildade ny regering tillsammans med Miljöpartiet. Samtidigt ökade Sverigedemokraterna kraftigt jämfört med föregående val.

I en rad opinionsundersökningar har partiet sedan ökat sitt stöd, men i den nya Sifo-undersökningen ligger man i princip helt still.

I stället är det på vänsterkanten de största vinsterna gjorts, enligt undersökningen.

Vänsterpartiet går fram till 7,3 procent och blir med det fjärde största parti i mätningen. Ett resultat som inte förvånar i partiet.

– Man vet ju aldrig, men jag hade det på känn. Folk känner ett behov av att ställa upp. Vi är ett sådant parti, jag tror att folk gillar vår attityd av att vi gör det vi kan, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

Stort genomslag

Även Feministiskt initiativ ökar märkbart, jämfört med Sifos mätning från förra månaden. Partiet går från 1,7 till 2,4 procent. Man ligger dock efter förra årets valresultat på 3,1 procent.

Partiernas nya siffror kommer samtidigt som tidigare Sifo-undersökningar visat att bilden på den drunknade pojken Alan Kurdi fått ett stort genomslag med en markant ökning av de som vill se ett generösare flyktingmottagandet.

Toivo Sjörén menar dock att den folkliga mobiliseringen inte visar sig i den nya opinionsundersökningen om partisympatier.

Framgångar bland män

Jämfört med Sifos opinionsundersökning från förra månaden är det få stora förändringar. Nytt är att SD är störst bland de manliga väljarna.

– I den här mätningen har SD det enskilt största värdet bland män, men de är inte signifikant större än M och S, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

SD:s ökning det senaste året beror främst på att moderatväljare, ofta män över 50 år, har gått över till partiet.

– Jämfört med valet ser det inte ut som om M minskat i opinionen. Men M är det parti som haft störst förluster till SD. De har samtidigt fått en ström väljare från S, vilket gör att de ligger nära sitt valresultat, säger Toivo Sjörén.

Alla förändringar i mätningen är inom felmarginalen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Aron Etzler

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Miljöpartiet

Toivo Sjörén