Uppgifter till TV4: Så dog Lisa Holm

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

Polisen tillbakavisar: ”Kvävning är ett mycket brett begrepp”

1 av 10

Lisa Holm uppges ha dött av kvävning.

Kroppen har strax efter hennes död flyttats och gömts på en annan plats än där hon mördats. Det kommer TV4-programmet "Brottsplats Sverige" rapportera i kväll.

Men polisen tillbakavisar uppgiften om hur 17-åringen dog.

– Det kommer inte vara den officiella dödsorsaken, säger spaningsledaren Lars Johansson.

Den 7 juni i somras försvann 17-åriga Lisa Holm utanför sin arbetsplats i Blomberg på Kinnekulle. På parkeringsplatsen utanför kaféet där hon jobbade stod hennes moped kvar, med nycklarna i tändningen.

Efter det oförklarliga försvinnandet inleddes en enorm sökinsats.

Polisen och tusentals frivilliga finkammade närområdet och Interpol gick ut med en internationell efterlysning efter den försvunna flickan.

En knapp vecka efter försvinnandet, på fredagen den 12 juni, hittades Lisa Holms kropp vid en gård på Kinnekulle – inte så långt från hennes arbetsplats.

”Bindande bevisning”

Två litauiska bröder, 31 och 35 år, anhölls, misstänkta för mordet. En kvinna anhölls också, misstänkt för skyddande av brottsling. De tre häktades men 31-åringen och kvinnan släpptes med en veckas mellanrum. Även om 35-åringen hela tiden varit polisens huvudmisstänkta har misstankarna mot den yngre brodern och kvinnan kvarstått.

Mordutredningen har omgärdats av sträng sekretess och mycket lite om vad polisen fått fram har offentliggjorts. Den enda konkreta bevisning som presenterats är att 35-åringens dna har anträffats på några av Lisa Holms tillhörigheter som hittats i området.

Chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har beskrivit dna-fyndet som en ”bindande bevisning”:

– Vi har bland annat fått svar på dna-fynd – det rör sig om fynd av den misstänktes blod på Lisa Holms tillhörigheter, sa han i samband med svaren från NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Inga spår av sexövergrepp

Utöver dna-fyndet har en rättsläkare slagit fast att Lisa Holm med största sannolikhet dog den 7 juni – samma dag hon försvann.

– Det bekräftar vår bild, sa Lars Johansson, spaningsledare och chef för grova brott i Skövde, efter läkarens besked.

De fåtaliga uppgifterna har lett till spekulationer om att bevisläget är mycket svagt i ärendet. Bland annat har Leif GW Persson uppgett att han känner en oro kring bevisningen.

– Dna kan vara väldigt svårtolkat. Enligt åklagaren har man säkrat blod på offrets tillhörigheter, men vad visar det? Att den misstänkte har befattat sig med de här tillhörigheterna, ja, men det är inte ett så kallat konklusivt bevis som binder den här personen till gärningen. Jag har sett rättegångar som har stupat på sådant, sa polisprofessorn till Aftonbladet i samband med att dna-fyndet blivit känt.

I dag kan emellertid TV4-programmet "Brottsplats Sverige" avslöja nya uppgifter ur polisutredningen:

 Det uppges vara klarlagt att Lisa Holm dog av kvävning.

 Det ska inte finnas några spår av sexuella övergrepp på hennes kropp.

 Kroppen ska ha flyttats strax efter hennes död och gömts på en annan plats än där hon mördats.

”Kommer inte vara officiell dödsorsak”

Men spaningsledaren Lars Johansson förnekar uppgiften om kvävningen.

– Det kommer inte vara den officiella dödsorsaken som vi kommer att gå ut med. I övrigt kan jag inte kommentera de andra uppgifterna som presenteras, säger han till Aftonbladet.

– Det är inte den officiella dödsorsaken. Kvävning är ett mycket brett begrepp. Vi kommer att vara mer specifika, säger han till TT.

Så det är felaktigt att Lisa Holm har kvävts till döds?

– Jag säger inte mer än att det inte kommer vara den officiella dödsorsaken. Det är en mängd uppgifter som cirkulerar runt, och jag kan tycka att det är tråkigt när det spekuleras. Vi har sagt flera gånger att vi inte kommer att gå ut med information innan åtalet är framlagt, säger han, och fortsätter:

– Det är ju så att vi inte har något erkännande i det här fallet. Om det skulle komma in en person som erkänner så måste vi ha skyddade uppgifter som gör att vi kan bedöma det personen säger.

Alla misstänkta nekar

I veckan var de svenska utredarna under ledning av chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm på plats i Litauen för att förhöra 31-åringen och kvinnan. Då berördes frågan om dödsorsaken.

Enligt Brottsplats Sveriges uppgiftslämnare har ingen av de misstänkta gjort några medgivanden utan alla tre nekar till att ha någonting med mordet att göra över huvud taget.

Lars Johansson vill inte uppge vad som framkommit under förhören.

– Jag har inte fått någon feedback från utredarna som var där än. Skulle det ha varit något exceptionellt så hade de säkert hört av sig, säger han.

Vad är det som återstår i utredningen nu?

– Vi är i slutfasen, men vi väntar in en del material från tekniker och en del annat. Information från förhören i Litauen ska också analyseras. Sedan kan det bli aktuellt att prata med den som sitter häktad. Det kan vara så att det framkommit uppgifter i Litauen som vi vill ta upp med honom.

Åtalet mot den mordmisstänkte 35-åringen väntas komma in till tingsrätten den 7 oktober. De andra två kommer enligt uppgift till TV4 troligen inte att åtalas.

Aftonbladet har sökt åklagare Lars-Göran Wennerholm.

Fotnot: Premiäravsnittet av "Brottsplats Sverige" sänds klockan 21.00 i kväll på TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM