Så laddar de inför sitt drömbröllop

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För exakt ett år sedan mötte paret pressen i soffan på slottet

Foto: Foto: Scanpix
Kronprinsessan Victoria tillsammans med fästmannen Daniel Westling på Sollidens slott.

Ja, ja, ja! Kronprinsessan Victoria kunde inte dölja sin glädje över förlovningen med Daniel Westling.

Strax därefter startade planeringen inför det stora bröllopet den 19 juni. Tillsammans med generalmajor Håkan Pettersson arbetar Daniel och Victoria för att vigseln ska bli en succé – och en fantastisk kärleksfest.

Aftonbladet har kartlagt det tre dagar långa bröllopsfirandet.

Storkyrkan bokad

Victoria går i sina föräldrars fotspår när hon gifter sig med Daniel i Storkyrkan i Gamla stan. Kyrkan rymmer ungefär tusen gäster och ligger ett stenkast från slottet. Just nu renoveras och städas byggnaden till en kostnad på 14 miljoner. Med hjälp av tops, deg och bomullstussar ska minsta lilla hörn av kyrkan glänsa den 19 juni.

Foto: Foto: Scanpix
Storkyrkan i Gamla stan.

Prästerna

Ärkebiskopen Anders Wejryd är den som ska viga brudparet. Men ytterligare tre vigselförrättare står framme vid altaret. Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, biskop Antje Jackelén och Daniels gode vän domprost Åke Bonnier är också officianter.

Foto: Foto: Kari Rehn och Jim Elfström
Wejryd och Lönnemark.

Firar i tre dagar

Bröllopet kommer att firas i tre dagar.

En del gäster anländer till Stockholm den 17 juni, medan andra kommer på fredagsförmiddagen. På kvällen den 18 juni bjuder regeringen Daniel och Victoria och alla gäster på en festföreställning i Konserthuset. Flera stora svenska artister kommer att underhålla publiken, enligt uppgifter till Aftonbladet har Victoria önskat sig låten ”The look” med Roxette.

Den 19 juni säger Victoria ja till Daniel i Storkyrkan. Kungligheter, representanter från riksdag och regering samt vänner och släktingar samlas i Storkyrkan. Vigseln blir ett eftermiddagsbröllop med middag på slottet. De flesta gästerna reser hem igen under söndagen. Troligtvis åker Daniel och Victoria på bröllopsresa direkt efter helgens festligheter.

Gäster från hela världen

Danska, norska, holländska, belgiska och grekiska kungahusen är självskrivna på gästlistan. Representanter från riksdag och regering kommer också, samt vänner och släktingar till både brud och gum.

Ett tusental får se vigseln i Storkyrkan, lite färre får äran att äta bröllopsmiddag på kungliga slottet. Middagen intas i flera olika rum, bland annat i Karl XI:s galleri. En del av de tillresta kungligheterna bor i gästvåningar på slottet och på Drottningholm. Andra bor på några av Stockholms hotell.

Foto: Foto: Aftonbladet Bild
Norska kungafamiljen.

Brudklänningen

Enligt uppgifter till Aftonbladet får Pär Engsheden uppdraget att skapa Victorias klänning, men troligtvis är fler designer inblandade i bröllopsstass, tärnklänningar och festkläder. K. A. Almgren sidenväveri har vävt 30 meter sidenduchess till Victorias brudklänning.

Kronprinsessan älskar roliga detaljer, men klänningen kommer att följa den kungliga och konservativa trenden med en längre ärm och ett försiktigt dekolletage.

Foto: Foto: Scanpix
Per Engsheden.

Prinsskolan

Daniel drillas i svensk historia, protokollfrågor, statskunskap, riksdagens och regeringens arbete och statlig och kommunal förvaltning. Dessutom sägs han ha blivit duktig på engelsk konversation.

Daniels studier ska pågå till nästa sommar. Hans studiehandledare är Jan-Eric Warren, vice ceremonimästaren och brigadgeneral.

Daniel får dessutom rådgivning av kommunikationsbyrån JKL.

Bröllopsmiddagen

Operakällaren har lagat mat till kungliga middagar och fester sedan 1961. Därför var det ingen överraskning att Stefano Catenacci, kökschef, fick uppdraget. Mellan 30 och 60 kockar ska laga maten som serveras i festsalarna på kungliga slottet. I måndags provsmakade Daniel och Victoria menyn tillsammans med några vänner på Operakällaren.

Foto: Foto: Felipe Morales
Operakällaren.

Souvenirerna

Totalt 17 företag har tillverkat allt från blåbärsmazariner till minnestallrikar och glas. Här finns även specialplåtade bilder på Daniel och Victoria. Det mönster som syns på flertalet av produkterna kommer från Rikssalen på Drottningholm.

Foto: Foto: Stella pictures

Folkfesten

Med start den 6 juni arrangerar Stockholms stad en stor folkfest, med musikartister, kultur, dans och mode. Den 14 juni lägger Ostindiefararen Götheborg till vid Skeppsbron för att hedra brudparet.

De flesta hotell är fullbokade under bröllopshelgen och de som har tänkt turista i Stockholm för att se bröllopet får leta efter alternativ. Redan nu annonserar privatpersoner ut sina lägenheter för 25?000 kronor.

Presenterna

Vad ska man ge ett brudpar som har allt? Värmlänningarna skänker lyxiga lakan för 26?000 kronor och ockelboarna har engagerat sig i en oljemålning som just nu skapas av konstnären Tony Warren. Daniel symboliseras av en liten kudde i jeanstyg och Victoria är ett rött äpple.

Foto: Foto: Björn Lindahl
Tony Warren.

Monogrammet

Så här ser det blivande kronprinsessparets monogram ut. Symbolen ska pryda inbjudningar, brevpapper, servetter och bilder av Victoria och Daniel vid bröllopet. Det är formgett av Riksarkivets heraldiske konstnär Vladimir A Sagerlund.

Foto: FOTO: VLADIMIR A. SAGERLUND/Scanpix

Stiftelsen ska hjälpa barn

I samband med bröllopet har Daniel och Victoria bildat en stiftelse som ska arbeta för att motverka barns utanförskap och främja deras hälsa. De har själva satsat 100 000 kronor och hoppas att organisationer och privatpersoner vill skänka pengar som en bröllopsgåva.

Bröllopsbevakningen

SVT fick sändningsrättigheterna och räknar med att ett dussintal andra kanaler är intresserade av att visa bröllopet. TV4 samarbetar med Stockholms stad och kommer att ha en studio i Kungsträdgården.

Utrikesdepartementet beräknar att 2 000 journalister kommer att bevaka bröllopet. Mellan 600 och 700 av dem kommer att vara utländska journalister och redan för tre år sedan frågade UD efter mer pengar för att klara att ta hand om de tillresta reportrarna och fotograferna.

Här ska de bo

En del gissade på Villa Beylon, andra på Ulriksdals slott. Men Daniel och Victoria överraskade alla och valde Haga slott som sitt framtida hem. Där växte pappa kungen upp tillsammans med sina systrar.

Just nu renoveras slottet, några väggar ska rivas och bostaden ska inredas. Aftonbladet avslöjade att prinsessan Madeleine och hennes bästa vän Louise Gottlieb har fått uppdraget tillsammans med inredningskonsulenten Helena Belfrage.

Foto: Foto: Scanpix
Haga slott.

Frimärket

Daniel och Victoria ska bli frimärke och för någon vecka sedan besökte de posten i Kista för att se hur arbetet går.

– Resultatet är väldigt fint, sa Victoria till Aftonbladet.

Jenny Alexandersson.

Den 13 maj kan du slicka på årets hetaste brudpar.

Festen i Ockelbo

Daniel Westlings hemstad har ryckts med av den kommande folkfesten i Stockholm. För 4 miljoner kronor ska de skapa en lika härlig kärleksfest i Ockelbo under namnet Love Ockelbo.

På bröllopsdagen den 19 juni är det byfest från morgon till kväll och hela samhället kommer att vara smyckat och dekorerat till brudparets ära. Vid Wij trädgårdar kan ortsborna njuta av Picknick Royal, en matfest i gröngräset.

Publicerad: