Nyheter

SL:s råd: Stanna hemma från jobbet

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Uppmanar storstadsbor att skippa jobbet i morgon

Ny jobbvecka och mer snö.

Då kan du inte räkna med att SL kör dig.

– Vi uppmanar folk att stanna hemma från jobbet, säger Jenni Almgren, trafikinformationschef, SL.

Ska du jobba i morgon och inte har gångavstånd eller tillgång till bil? Då finns det anledning till oro. Kombinationen snö och kyla och avsaknad av kris- och handlingsplaner gör att kollektivtrafiken i landet går på knäna.

"Stanna hemma"

På flera håll i landet är kollektivtrafiken lamslagen och bussar och tunnelbanelinjer har ställts in. Varje dag reser 700 000 stockholmare med tunnelbana, buss, pendeltåg eller lokalbanor. Frågan är hur många av dessa som kommer till och från arbetet i morgon. Under söndagen uppmanade Storstockholms lokaltrafik (SL) hundratusentals stockholmare att stanna hemma från arbetet.

”Om du inte absolut måste ge dig i väg kan det vara ett tips att försöka stanna hemma. Annars är det bra att vara ute i extra god tid, följa störningsinformationen här på sl.se samt väderprognoserna” står på hemsidan och i ett pressutskick.

Jenni Almgren, trafikinformationschef på SL, säger att uppmaningen är väl genomtänkt.

”Extrem nödsituation”

– Det har varit en extrem dag med inställd trafik och vi uppmannar folk att stanna hemma från jobbet i morgon.

Är det bra service?

– Vi måste vara ärliga med den här kaotiska situationen. Då bör man stanna hemma om man kan det, säger Jenni Almgren och tillägger att SL:s kundtjänst under helgen varit ”väldigt hårt belastade i en extrem nödsituation”.

Störst problem väntas under morgondagen i ytterområdena där tunnelbanetrafiken kan komma att ställas in helt. SL lovar dock att sätta in ersättningsbussar.

Västtrafik i Västra Götaland har ungefär 2 200 fordon och trafikerar 2 000 linjer. På hemsidan informerar Västtrafik om att vädret fortsätter att skapa problem och att man även beslutat sig för att dra in resegarantin.

Skolorna stänger

Flera förskolor och skolor kommer i snövädrets spår att vara stängda på måndagen eftersom kommuner anser att man inte kan garantera barnens säkerhet, rapporterar TT.

Det är framför allt snö och isbildning på tak som ligger bakom besluten om att hålla stängt.

Halmstad, Tjörn, Kungsbacka, Borås och Mark var exempel på kommuner som redan på söndagen fattade beslut om att inte hålla öppet.

Problem på många håll i landet

Göteborg

Även i Västsverige kan pendlingen drabbas i morgon bitti.

- Situationen förbättras timme för timme, men det kommer vara fortsatta förseningar över natten, säger Ingela Schönning på Västtrafiks presstjänst.

Någon exakt prognos kunde Västtrafik inte ge på söndagskvällen. Resenärerna uppmanas att hålla koll på hemsidan tidigt under morgontimmarna.

– Den kommer att uppdateras med det allra senaste från och med klockan fem, säger Ingela Schönning.

Hon tror att busstrafiken kommer attt gå som normalt, men att tåg, och spårvagnar kan drabbas.

www.vasttrafik.se

Malmö, Lund

I Skåne ser busstrafiken ut att flyta på som planerat imorgon. All lokal som regional busstrafik förväntas följa tidtabellen.

Jag hoppas och tror att det kommer att fungera bra i morgon. Men SMHI har utfärdat en klass 1 varning. Det är väldigt svårt att veta hur det kommer att te sig, säger Jan-Henrik Pettersson, kommersiell chef vid Skånetrafiken.

Även regionaltågen i Skåne förväntas gå efter tidtabellerna – dock men en varning för att vissa förseningar kan förekomma om vädret försämras avsevärt.

www.skanetrafiken.se

Uppsala

I Uppsala ser det ut att bli en dag utan några större problem för resenärer inom lokaltrafiken.

UL har inga planerade inställningar och det ser ut som stadsbussarna, regionbussarna samt Upptåget kommer följa tidtabellen.

Dock en varning för att Upptåget kan drabbas av förseningar om vädret blir lika extremt imorgon. Då även risk för mindre förseningar på busslinjerna.

www.ul-se

Örebro

Länstrafiken i Örebro befarar att förseningarna fortsätter under måndagen. Främst är det glesbygdsbussarna som kan drabbas.

– Det väntas ju mer snö i natt så det finns risk att resenärerna drabbas i morgon bitti, säger Annelie Skinnare vid Kundtjänsten.

Hon uppmanar alla pendlare att vara ute i extra god tid i morgon bitti.

Från och med klockan sju på måndagsmorgonen finns kundtjänsten tillgänglig.

http://www.lanstrafiken.se/

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: