”Jag har blivit av med hatet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

John Ausonius vill ha sitt straff tidsbestämt

I Malmö jagar polisen det man tror är en ny laserman.

Samtidigt begärde John Ausonius tidsbestämt straff i Örebro tingsrätt.

– Det är ingen PR-mässig timing, sade hans advokat Johan Eriksson.

John Ausonius ”Lasermannen”.
Foto: Foto: Björn Lindahl
John Ausonius ”Lasermannen”.

John Ausonius kom in i förhandlingssalen i handklovar. Det mörka håret har fått gråa stänk, men annars såg han ut ungefär som när han dömdes för 16 år sedan.

Totalt har han suttit 18 år i fängelse och häkte.

Ausonius tittade koncentrerat på bänken framför sig när domaren summerade de många brott han gjort sig skyldig till. Sedan svarade han byråkratiskt och sakligt på frågor om han ångrar sina brott och om han tro sig kunna klara livet utanför fängelsemurarna i Kumla.

– Jag förstår att det jag gjorde var fruktansvärt. Jag är ledsen att jag gjorde angreppen och jag ångrar det djupt. Jag önskar att det gick att göra det ogjort, men det går inte. Jag har liksom tänkt på det varje dag, sade Ausonius.

”Medelhög risk”

Senare under förhandlingen kom beskedet att Ausonius har fått diagnosen autism under fängelsetiden. Det är en typ av funktionshinder som gör det svårt att uttrycka känslor och att sätta sig in i vad andra känner.

– Jag känner igen mig i mycket av det som beskrivs, men jag kan inte säga säkert, jag är ingen expert, sade Ausonius om diagnosen.

Rättsmedicinalverket bedömer att risken är medelhög att Ausonius återfaller i brottslighet. Själv säger han att risken inte finns.

– Jag har blivit av med hatet. Jag känner igen signalerna i dag men jag skulle inte kunna låta känslorna löpa iväg som då.

Advokat Johan Eriksson: Kommer du ihåg känslorna?

– Det var ett rött skynkeshat. Idag är det i princip omöjligt för mig att känna likadant. Jag har lärt känna invandrare och det har varit pinsamt för mig eftersom de här människorna har varit likvärdiga mig själv. Det är nästan chockerande hur jag upplevde allt förut.

Har skött sig

Ausonius höll också ett kortare anförande där han bedyrade att han har blivit en annan person och att han är beredd att vänta några år till innan han friges.

Ausonius har inte varit inblandade i några incidenter på fängelset sedan 2001.

Efter förhandlingarna var advokaten Johan Eriksson och åklagaren Stephan Uttersköld överens om att argumentet att Ausonius har skött sig de senaste tio åren är det starkaste för att straffet bör tidbestämmas. Men Eriksson tycker att Ausonius bör friges inom två år, medan Uttersköld att det är alldeles för tidigt att tidsbestämma straffet.

– 40 år är en rimlig tid, dels på grund av de allvarliga brotten och dels på grund av risken för återfall i brott, sade Stephan Uttersköld.

”Dålig timing”

Johan Eriksson tryckte hårt på Ausonius autism och menar att funktionshindret ligger honom till last.

– Han brister inte ut i gråt när han pratar om det han gjort, och det ger ett kallt intryck. Man måste bortse från det i bedömningen. Mattias Flink fick sitt straff bestämt till 32 år med straffrabatt. Hans brott var allvarligare.

Johan Eriksson beklagade också förhandlingens timing: att Ausonius vill få tidsbegränsat straff samtidigt som en möjlig ny laserman härjar i Malmö.

– Det är ingen PR-mässig timing. Men jag tror inte att det påverkar rättens bedömning.

Beslutet om Ausonius får tidsbestämt straff kommer om en vecka.

Publicerad: