Nyheter

Sven: Det var ingen olycka

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Rättegången mot 23-årige Landskronabon Afton- bladets Linda Hjertén rapporterar direkt

HELSINGBORG. Ett bråk om en parkeringsplats slutade med att Inger, 78, dog.

Men var det en tragisk olyckshändelse eller en grov och oprovocerad misshandel mot en gammal dam för något så futtigt som en ruta asfalt?

I dag inleds den uppmärksammade rättegången i Helsingborgs tingsrätt – Aftonbladet rapporterar minut för minut.

Den 29 mars i Landskrona: 71-årige Sven och 78-årige Inger ska parkera vid en livsmedelsaffär i Landskrona.

En bil står i vägen så Sven tutar. Bilens förare, den 23-årige mannen, öppnar bildörren och bråket är igång.

Kraftigt slag

Vad som sedan händer finns det två olika versioner av – allt som är klart är att Inger avilder på sjukhus två dagar senare utan att ha återfått medvetandet.

Åklagaren menar att 23-åringen ska ha misshandlat kvinnans 71-åriga make genom att ge honom ett slag i huvudet så att han ramlade omkull på marken. 23-åringen fattade sedan tag i Sven och kastade honom över motorhuven på en bil. Sedan tilldelades mannen flera slag i ryggen

Inger fick ett kraftigt slag mot huvudet eller övre delen av bålen – ett slag som gjorde att hon föll till marken. Hon fick en fraktur i den bakre delen av skallen, blödningar mellan hjärnans hinnor, hjärnsvullnad, blödningar i hjärnan och tecken på tryckökning i hjärnan.

”Stötte ihop med kvinnan”

23-åringen själv har en annan version. Han menar att Sven slog först och att han då blev förvirrad och puttade honom. I samband med tumultet backade han och stötte då ihop med kvinnan, säger han. Han tror att han kan ha träffat henne med huvudet. Kanske råkade han stöta emot henne ytterligare en gång då han vände sig om.

Den 23-årige mannen åtalas för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Mannen åtalas också för misshandel av den avlidna kvinnans make.

08.37 Trots att det är en timme kvar tills rättegången startar är redan ett stort antal poliser på plats i Helsingborgs tingsrätt. Från början var rättegången tänkt att hållas i Landskronas tingsrätt, men den flyttades hit till säkerhetssalen på grund av hotbilden.

Just nu söker uniformerade poliser igenom rättssalen.

”Börjar gråta direkt”

09.02 Alla som ska in i säkerhetssalen som åhörare måste passera en rigorös säkerhetskontroll med metalldetektorer och poliser som genomsöker väskorna. Många vill in och platserna är få i den lilla salen.

09.17 Förutom några anhöriga till 23-åringen är de flesta på plats journalister.

09.38 Parterna kallas in i salen. 23-årinen är klädd i svart luvtröja och börjar gråta direkt då han ser sin lilla dotter bland åhörarna.

Han vinkar åt dottern som sitter i mammas knä längst fram.

09.39 23-åringen och hans advokat Leif Silbersky sitter till vänster i salen, lagmannen och nämndemännen och tingsnotarien till höger. Rakt fram sitter åklagaren.

En glasvägg avskärmar åhörarna från de samlade parterna.

Förnekar brott

09.41 Det är mest journalister i salen men längst fram sitter 23-åringens anhöriga. Hans snart tre månader gamla dotter sitter klädd i rosa i mammas knä längst fram.

Nu läser åklagaren upp åtalspunkterna. Först de som gäller misshandeln av Sven, 71.

– Min klient förnekar brott, säger Leif Silbersky.

Nu de åtalspunkter som gäller misshandeln som ledde till 78-åriga Ingers död. Åklagaren menar att det handlar om kraftigt oprovocerat våld som ledde till en åldrings död.

– Min klient förnekar brott både på objektiva och subjektiva skäl, säger Silbersky.

09.54 Nu är det dags för åklagare Göran Olssons sakframställan. Målsägare Sven vill inte närvara i salen under den utan går ut från rummet.

”Flydde platsen i bil”

09.56 Olsson berättar om dagen den 29 mars då allting hände. Då Sven och 23-åringen kom i dispyt med varandra.

– Dispyten ledde till att både Sven och hans fru blev misshandlade och fick föras med ambulans till lasarett. Inger avled senare av sina skador, säger Göran Olsson.

Åklagaren menar att 23-åringen omedelbart efter misshandeln flydde från platsen i sin bil. Många personer blev vittne till hur Inger låg på marken och hur en röd bil lämnade platsen så först trodde många att det handlade om en trafikolycka.

10.00 Men snart förstod polisen att det handlade om någonting annat än en trafikolycka och den röda bilen kom att efterlysas.

Åklagaren visar nu flygfoton över parkeringsplatsen där allting hände.

23-åringens hustru står upp och vaggar den lilla flickan som blivit orolig av allt stillasittande.

Ändrade sig i förhören

10.12 Åklagaren berättar hur misstankarna kom att riktas mot 23-åringen. Första gången han hördes av polis var fredagen den 2 april.

– Han förnekade brott men nästa dag hölls ett längre förhör. Då förnekade han att han överhuvudtaget varit på platsen och sa att han varit hemma och att han inte kört med sin bil alls, säger åklagaren.

Vid ett fjärde förhör ändrade han uppgifter igen. Då erkände han att han varit i handgemäng med en äldre man och avvikit från platsen.

10.17 Åklagaren går nu igenom den rättsläkarundersökning som gjorts av Sven och de skador han fick av misshandeln. På storbildsskärmar i salen visas foton av hans ansikte och de blåmärken han hade efteråt.

10.26 Utanför rättssalen hänger himlen blygrå över Helsingborg men inne i säkerhetssalen kunde det lika gärna vara natt. Alla fönster är övertäckta av tunga gardiner så att ingen utanför ska kunna se in.

23-åringen ser blek ut i lysrörsbeysningen.

Helt tyst i rättssalen

Åklagare Göran Olsson går nu igenom obduktionsrapporten av Inger. Den visade att hon fick hon en fraktur i den bakre delen av skallen, blödningar mellan hjärnans hinnor, hjärnsvullnad, blödningar i hjärnan samt tecken på tryckökning i hjärnan. Kvinnan fick även blåmärken på underläppen och hudavsakrapningar.

10.30 Åklagaren går igenom dödsorsaken som rättsläkaren tror är orsakat av ett fall bakåt. Han tror också att skadorna i ansiktet är orsakade av trubbigt våld som ett knytnävsslag, men att de kan uppkommit på annat sätt.

När bilderna på Inger efter misshandeln visas i salen blir det tyst. 23-åringen ser snabbt på dem och tittar sedan ner i bordet igen.

10.36 Nu är det advokat Leif Silberskys tur att föra 23-åringens talan. Han säger att hans klient är oskyldig.

– Det är riktigt att det varit ett handgemäng men han gör gällande att Sven gett sig på honom först. Min klient har knuffat till Sven men det har varit med öppen hand. Men det har endast varit för att freda sig själv.

”Inte utdelat slag”

När det gäller Inger menar 23-åringen att han inte utdelat något slag med vare sig knuten eller öppen hand.

– Men det kan ha varit så att Inger försökte försvara sin man och att hon var bakom min klient och att han kan ha träffat henne när han vände sig om. Vad som är viktigt att betona är att han när han träffade henne inte visste om det var en man eller en kvinna, en gammal eller en ung person. Han ser henne först när han vänder sig om och hon är på väg att falla ner mot marken.

Enligt Leif Silbersky vet han inte 23-åringen vilken kroppsdel hos sig själv som träffar Inger.

– Hon har inte fallit omkull av den träff som 23-åringen ger henne utan kan ha snubblat av sig själv. Det är viktigt att säga, säger Silbersky

10.41 Rätten tar kort paus till 10.55.

10.56 Pausen är över och förhandlingen återupptas.

”Han sa: Jävla gubbe”

10.58 Nu ska Sven, 71, vittna om vad som hände den dagen då hans hustru dog.

Han talar tyst och ansträngt.

23-åringen tittar på Sven när han talar.

11.00 Sven berättar att när han och Inger kom in på parkeringen i Landskrona så fanns det inte plats att ta ut svängen.

– Jag tutade två korta signaler. Det tog en stund innan han flyttade sig. När jag kommit ur bilen stack han ut huvudet ur sidforutan och sa: Du hade kunnat komma in ändå.

– När jag gick förbi sa han: Jävla gubbe till mig. Snorunge, sa jag.

”Han svingar ett slag och hon faller”

Sven säger att 23-åringen då flög ur bilen som en pil och knockade honom. När han reste sig upp var 23-åringen på honom igen.

– Jag hamnade på mage på bilen och han bankade mig på ryggen. Jag känner att Inger kommer bakifrån och försöker ta väck honom. Då ser jag att han svingar ett slag och hon faller. Hon faller bak. Hon var inte vid medvetande när hon föll. Hon rörde inte en fena.

11.03 Sven säger att 23-åringen efteråt kastade sig in i sin bil. Sven tog då en väska han hade i närheten och slog mot bilen.

– När jag ser Inger ligga på marken så är hon medvetslös. Jag får inte liv i henne. Det kommer personer. Hon blir blå om läpparna, säger Sven.

Han får svårt att berätta, tårarna börjar komma när han minns. Han andas tungt och målsägarbiträdet klappar honom på axeln.

”Får en snyting i huvudet”

11.10 Allt handlade enligt Sven om några få sekunder och en riktig struntsak. Sven tutade för att han ville få plats nog att manövrera in bilen i en parkeringsruta. När Sven parkerat bilen och Inger och Sven klivit ut vevar 23-åringen ner rutan och säger irriterat:

– Du hade ju kunnat komma in ändå.

– Nej, sa jag.

– Gubbjävel, sa 23-åringen.

– Snorunge, sa Sven.

Sven menar då att 23-åringen slänger sig bak i bilen och sparkar upp sin bildörr.

– Sen får jag en riktig snyting i huvudet. Jag faller som en fura ner i asfalten. När jag är halvvägs uppe är han på mig igen.

”I fallet är hon knockad”

11.15 Sven hamnade sedan på motorhuvuden.

– Han slänger mig upp. Han bankade på mig. Då kommer Inger och tar tag i honom så jag kom loss på något konstigt vis. Då ser jag hur han vänder sig om och ger honom en snyting. I fallet är hon knockad redan då. För det är inte liv i henne. Hon tog inte emot sig alls.

11.20 Sven ser inte om Inger egentligen tar tag i 23-åringen, han känner bara hur trycket lättar på honom själv. Men han är helt säker på att han ser hur 23-åringen ger Inger ett knytnävsslag.

– En snyting i ansiktet. Knuten näve. Det måste varit ett hårt slag eftersom hon trillade alldeles så baklänges utan att reagera, försöka ta emot sig. Hon trillade raklång med armarna utmed sidorna, säger Sven.

”Var ingen olyckshändelse”

11.27 23-åringen själv menar att det handlar om en olyckshändelse att Inger dog. Och att det var Sven som började bråket med att knuffa honom.

Sven förnekar det kraftigt. Han säger att han inte alls knuffat 23-åringen. Och slaget mot Inger var riktat.

– Det är ingen olyckshändelse. Det är jag säker på, säger Sven.

11.31 Sven och Inger skulle varit gifta 50 år i midsommar. Han säger att tiden sedan hon dog varit mycket svår och att sitta här i rätten i dag är ansträngande. Han är märkbart tagen när han pratar.

– Det känns inget bra. Allt spelas upp igen. Jag har inte mått något vidare, säger han.

”Slog inte på bilen”

11.35 Nu är det advokat Leif Silberskys tur att ställa frågor till Ingers make. Han ifrågasätter varför Sven gick fram till 23-åringens bil överhuvudtaget efter att de kallat varandra vid namn – gubbjävel och snorunge.

Silbersky undrar om Sven ville veta något, om han ville fråga 23-åringen något.

– Det kan jag nästan inte svara på varför, säger Sven.

Silbersky vill veta om Sven slog på bilen innan 23-åringen rusade ut eller rörde vid honom först men det förnekar Sven bestämt.

11.40 Silbersky tar nu upp ett polisförhör med Sven där han sagt att han inte var säker på var slaget mot Inger träffade. I dag i rättssalen säger han att han är helt säker på att han såg att 23-åringen utdelade ett slag i Ingers ansikte.

– Jag kommer inte ihåg om jag sa så då, säger Sven i dag.

Leif Silbersky fortsätter att rada upp detaljer där Sven ändrat sig i olika förhör.

11.53 Rätten vill ha svar på igen varför Sven var så nära 23-åringens bil att när han sparkade upp sin bildörr så träffade den Sven i magen.

23-åringen själv har ju påstått att Sven var framme och slog på hans bil, något Sven förnekar.

– Jag blev inte förbannad så. Jag tyckte bara inte att det var så jävla svårt att rulla fram den metern. Jag blev lite störd av det. Men jag har inte slagit på bilen eller rört honom.

11.59 Nu bryter rätten för paus till kvart över ett.

Efter lunch kommer 23-åringen själv att höras. .

Rättegången inleds i dag klockan 09.30 i Helsingborgs tingsrätts säkerhetssal och Aftonbladet rapporterar direkt.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Läs eftermiddagens minut för minut:

Publisert: