Wolfgang Hansson

Israel sänker sig till ny bottennivå

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Bara diktatorer och banditer brukar attackera hjälpsändningar"

Israels attack mot Ship to Gaza är inte bara en attack mot en hjälpsändning.

Det är en utmaning mot hela världen.

Israel har sänkt sig till en ny bottennivå.

Attackera hjälpsändningar är något som diktatorer och banditer brukar syssla med. Inte demokratiska stater.

Attacken verkar ha inträffat på internationellt vatten. I så fall ett allvarligt brott mot internationell lag som inte ens Israels mest hängivna vänner borde kunna försvara. Handlandet kan få mycket allvarliga konsekvenser för den judiska statens relationer med Europa.

Ombord på de sex eller åtta fartygen finns medborgare från ett 40-tal nationer, däribland Sverige. Jag utgår ifrån att en stor del av dessa nationer kraftigt kommer att fördöma hur Israel behandlat deras medborgare. Förutom Sverige har redan Spanien och Grekland kallats upp de israeliska ambassadörerna för att protestera.

Räkna dessutom med våldsamma reaktioner utanför Israels ambassader runtom i världen i dag.

Korkat

Om det stämmer som Israel påstår att några av fredsaktivisterna tog de israeliska soldaternas vapen och öppnade eld är det sanlöst korkat av Ship to Gaza-aktivisterna. Dessutom helt emot den taktik som alla var överens om på förhand. Bara civilt motstånd var tillåtet.

Ändå motiverar det inte vad som verkar ha varit rena massakern ombord på fartyget. Att Israel varnat arrangörerna för att genomföra aktionen håller inte som förklaring.

Bordningen i mörker och med tungt beväpnade kommandosoldater nedfirade från helikoptrar förstärker intrycket av en militär aktion. Det här var ingen normal avvisning.

Israel har en historia av att strunta i internationella lagar när det passar dem. För inte så länge sedan genomförde den Israeliska underrättelsetjänsten ett mord på en Hamasledare på ett hotel i Dubai. Ett antal av förövarna bar på ett EU-medborgares pass vars data stulits och förfalskats. EU-medborgare bosatta i Israel.

Utvisade

England, Tyskland med flera nationer protesterade våldsamt. Storbritannien gick så långt att man utvisade en diplomat från den israeliska ambassaden i London.

Attacken mot Ship to Gaza är bra mycket värre.

Inte nog med att Israels agerande är avskyvärt. Det är dessutom så onödigt.

Hjälpfartyg har tidigare försökt ta sig till Gaza. Några har ombetts vända när de kommit in på israeliskt territorialvatten. I andra fall har militär eskorterat fartygen till en israelisk hamn.

Kanske bestämde sig Israel för att vara extra tuffa den här gången eftersom Ship to Gaza sagt att detta bara är den första i en lång rad hjälpsändningar. Man ville stämma i bäcken.

Missnöje

Risken i all denna dramatik är att själva kärnfrågan glöms bort. Israels blockad av 1,4 miljoner människor i Gaza.

Trots att Israel inte längre ockuperar Gaza försöker man göra livet surt för befolkningen. Tanken är att svältkuren ska skapa ett folkligt missnöje mot Hamas som styr i Gaza. Hittills har taktiken snarare stärkt den palestinska rörelsen.

Israel stoppar godtyckligt och utan hållbara skäl mat och förnödenheter till Gaza. Man släpper bara in precis tillräckligt för att befolkningen ska överleva. Återuppbyggnaden efter kriget omöjliggörs nästan helt av att Israels stoppar nästan all cement och alla trävaror.

Inte bara en grupp fredsaktivister fördömer detta utan hela EU.

Palestiniernas enda andningshål är smugglingstunnar från Egypten där en del av de varor Israel stoppar kan tas in.

För några dagar sedan skrev jag att hur Israel än gör så slutar Ship to Gaza med en propagandaförlust. Genom sin attack mångfaldigar Israel den.

Publisert: