Spaniens luftrum öppet

NYHETER

Men tusentals svenskar strandade

Nu går det att flyga över Spanien igen.

Det var hotet om fängelse som fick flygledarna att gå tillbaka till jobbet.

Men tusentals svenskar ska fortfarande vara strandade.

Spaniens regering tog på lördagen tag i hårdhanskarna för att tvinga landets flygledare tillbaka till jobbet. På förmiddagen utlystes katastroftillstånd och flygledarna hotades med fängelsestraff om de inte lydde order och började flyga igen.

– Om de vägrar kan de dömas till straffansvar för olydnadsbrott enligt militär strafflag, betonade inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

Tusentals svenskar strandade

Och det verkar ha fungerat.

Klockan 16 på lördagen öppnades Spaniens luftrum igen, men det kan dröja ända till på måndag innan flygen går enligt normal tidtabell, meddelade transportministern.

Hundratals resenärer är strandade i landet och tusentals av dem ska vara svenskar, enligt Rapport.

Flygpersonalen började massjukskriva sig i fredags i protest mot en försäljning och omläggning av hela flygsystemet, skriver TT.

Bara 3 346 av 5 032 planerade flygningar kunde genomföras under fredagsdygnet. I Valencia tvingades polisen ingripa två gånger - först när ett 30-tal passagerare vägrade lämna ett Ryanairplan som inte lyfte, och sedan för att lugna en kapten som hade ilsknat till och ville lyfta utan flygledning, skriver tidningen El Mundo.

Hotades med fängelse

På lördagsförmiddagen kallade premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero till krismöte och utlyste "estado de alarma" - ett undantagstillstånd som gör det straffbart att arbetsvägra för den som arbetar inom samhällsviktiga funktioner. En sån åtgärd har inte vidtagits sedan Francodiktaturen.

Men efter regeringsbeslutet började flygledarna komma tillbaka till jobbet. Vid 16-tiden hade hela luftrummet öppnats, även om det ännu inte gick att få besked om hur snart flygbolagen skulle kunna återuppta trafiken.

Spaniens regering räknar med att en normalisering kan ta uppåt två dygn.