Nyheter

Rödgröna i möte med pensionärerna

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntas löfte om sänkt skatt vid rödgrön valseger

Foto: Foto: SCANPIX

De rödgröna flörtar med pensionärerna.

I morgon träffar Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly två av landets pensionärsorganisationer.

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntas någon form av löfte om sänkt skatt.

Landets pensionärer är hett eftertraktade av partierna inför höstens val. De är många, runt 1,6 miljoner, och de är uppretade.

Regeringens sänkta skatt för de som jobbar har inte kommit pensionärerna till del och att äldre i många fall betalar mer i skatt än löntagare väcker starka känslor.

Inför höstens val har Socialdemokeraterna pekat ut gruppen "yngre pensionärer" som en av sina viktigaste målgrupper. För trots missnöjet med skattepolitiken är stödet för alliansen fortfarande starkt bland de äldre.

Diskutera skattefrågan

I morgon bitti träffar därför ledarna för de rödgröna partierna två av Sveriges pensionärsförbund, PRO och SPF, för att diskutera bland annat skattefrågan.

– Vi kommer att göra klart för dem hur vi ser på den här skatteojämlikheten. Vi vill veta vad de tänker göra åt det här om nu de skulle få möjligheten att regera tillsammans, säger Curt Persson, ordförande för PRO.

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntas någon form av löfte om inriktningen på politiken med Mona Sahlin som statsminister. Däremot kommer inga exakta besked i kronor och ören att ges.

”Uppskjuten lön”

I höstas föreslog samtliga tre partier sänkt skatt för pensionärerna även om nivåerna skiljde sig åt.

– Pension är uppskjuten lön. Pension och lön ska beskattas lika, sa Mona Sahlin på Socialdemokraternas kongress i höstas.

Men även regeringen inser att gruppen över 65 år kan spela stor roll i valet. Som kompensation för det uteblivna jobbskatteavdraget har man två år i rad sänkt skatten för främst de sämst ställda pensionärena. Och den senaste tiden har statsminister Fredrik Reinfeldt flera gånger upprepat att de äldre står först i kön – om ekonomin tillåter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: