Publicerad:
Uppdaterad:

”Frimurarna styr våra liv”

Publicerad:
Uppdaterad:

Konspirationsteoretiker: En illasinnad sekt

1 av 3 | Foto: CORBIS
Frimurarmöte i London 1992. Männen på bilden bär en rad symboler, bland dem förklädet som ska påminna om att orden startade som ett skrå för ”fria” murare, därav namnet. Enligt en legend går sällskapets rötter tillbaka ända till 900-talet f Kr, då kung Salomos tempel uppfördes i Jerusalem. Liksom i Sverige accepterar frimurarna i England numera bara män som medlemmar.

Få sällskap är omgärdade av så mycket mystik och så många myter som frimurarna.

Konspirationsteoretikerna hävdar att orden är en illasinnad sekt som i hemlighet kontrollerar världen – och därmed våra liv.

Men frimurarna själva bedyrar att de bara ägnar sig åt välgörenhet och personlig utveckling.

En bondkärra rullar sakta genom den svenska småstadens gator. Den skumpar ordentligt, för det är si och så med stenläggningen. Kärran är lastad med ved som ska levereras till stadens frimurarloge, vid en gata i närheten av torget. På flaket sitter en pojke och en flicka som fått följa med sin far på resan in till staden. De beundrar storögt de vackra fasaderna och är så uppspelta att de knappt kan sitta stilla.

Men när kärran stannar utanför det prydliga huset där frimurarna håller till, vänder sig mannen på kuskbocken om och rynkar ögonbrynen åt barnen.

– Nu sitter ni kvar på kärran medan jag lastar av, och rör er inte ur fläcken!

– Varför det, far? frågar flickan.

Mannen sänker rösten och gör en gest mot husets nymålade port.

– Där inne håller di till, frimurarna!

Gå med i Plus och läs hela texten

Publicerad:
Publicerad: