Nyheter

Femhundra kvinnor och barn våldtagna – sedan juli månad

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

500 kvinnor och barn har våldtagits i östra Kongo-Kinshasa sedan juli månad.

Bara under fyra dagar i månadsskiftet juli-augusti ägde 242 våldtäkter rum.

– Jag fördömer i starkast möjliga ordalag det här, säger Margot Wallström, ansvarig för FN:s arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter.

Mardrömmen började natten mot den 30 juli för Zaina Niangoma, 46.

Den natten trängde kongolesiska rebeller in i hennes hem i byn Luvungi och våldtog henne – och hennes 15-åriga dotter.

”Jag är chockad”

Under fyra dygn gick männen från by till by, hus till hus, och förgrep sig på kvinnor, barn och även några män.

– Jag är chockad över att höra om det här, säger Margot Wallström, FN:s särskilda representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden, i ett pressmeddelande.

Hon har besökt det svårt drabbade området och själv pratat med en våldtagen kvinna.

– Hon beskrev hur männen gick från dörr till dörr och slog in dörrarna, hur folket inte kunde fly då byarna var omringade och hur männen flög på dem, stack ned händerna i kvinnornas underliv som för att gräva efter guld, sa Margot Wallström.

FN-soldater i närheten

Totalt våldtogs 242 personer i 13 byar under de första fyra dagarna.

Under hela tiden som attackerna pågick fanns FN-soldater stationerade bara 16 kilometer från byarna. Nu har organets säkerhetsråd uttryckt sin vrede över att de fredsbevarande styrkorna, Monusco, inte förhindrade övergreppen utan svek massvåldtäktoffren i östra Kongo-Kinshasa.

– Jag känner personlig skuld för att dessa människor fått lida den grymheten, sade Atul Khare, biträdande generalsekreterare för de fredsbevarande operationerna i ett uttalande.

509 anmälda våldtäkter

Khare rapporterade i går till FN:s säkerhetsråd att extra och intensivare patrullering satts in i regionen och vädjade om sanktioner mot ledarna för de rebellgrupper som låg bakom attackerna.

Han berättade också att många fler sexuella övergrepp har rapporterats sedan dess i andra byar. Nu har siffran på offer passerat 500. Totalt finns 509 rapporter om våldtäkter sedan juli månad.

”Allt vanligare vapen”

Atul Khare säger i sitt uttalande att den kongolesiska regeringen i första hand bär ansvaret för säkerheten i området, men medgav även att FN-soldaterna misslyckats med sitt uppdrag.

– Det är uppenbart att våldtäkt blir ett allt vanligare vapen i konflikten i östra Kongo. Den sorgliga verkligheten är att våldtäkter har blivit så vanliga att de inte utlöser våra mest akuta ingripanden, sa Margot Wallström till FN i går.

Hon tillade att kvinnor som utsatts för gruppvåldtäkter i bland blivit våldtagna av upp till sex män och att rebelledarna bör ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: