Valet 2010

Skarp kritik mot ”jobbmanifestet”

NYHETER

Metall: ”Finns inte en rad om att förbättra de arbetslösas vardag”

Miljöpartiet och facken riktar skarp kritik mot alliansens valmanifest.

"Det är häpnadsväckande att regeringen inte anser att det behövs någon klimatpolitik för nästa mandatperiod. Med de insikter man fått under de senaste åren är förutsättningarna bättre än någonsin att genomföra en skarp klimatpolitik. Om man inte vågar det nu, när ska man då göra det?" säger Maria Wetterstrand i en skriftlig kommentar.

Det andra språkröret Peter Eriksson varnar för fortsatta utförsäkringar.

Förvånad

"2006 gick alliansen till val på att minska utanförskapet. Resultatet är att ingen regering i modern tid har ökat utanförskapet mer än den här regeringen. Nu ser vi en högre arbetslöshet med 100 000 fler arbetslösa och trygghetssystem som har urholkats. Får de fortsätta kommer 85 000 människor att ha sparkats ut ur sjukförsäkringen 2014", skriver han i sin kommentar.

Metalls ordförande Stefan Löfven är förvånad över bristen på besked till de arbetslösa i alliansens valmanifest.

"Vi har en rekordhög arbetslöshet, just i dag saknar 49 249 medlemmar i IF Metall arbete, det är var femte medlem. De vill inget hellre än att ha ett jobb att gå till, vi saknar skarpa förslag från alliansen. Medlemmar i IF Metall har en ersättning från arbetslöshetskassan på 50–60 procent av tidigare inkomst. I Alliansens valmanifest finns inte en rad om att förbättra deras vardag, det är minst sagt förvånande och upprörande", säger han i en skriftlig kommentar.

Välkomnar

Företagarförbundet välkomnar förslagen i alliansens valmanifest men saknar samtidigt förslag för småföretagarna.

"De skarpa förslagen är frågor som förbundet har drivit länge men samtidigt saknar man förslag om sänkt arbetsgivaravgift och slopat sjuklöneansvar – de två viktigaste frågorna för landets småföretagare", skriver förbundssekreteraren Camilla Littorin i en kommentar.

Enligt en undersökning Företagarförbundet gjort är det de två åtgärderna som kommer att leda till fler anställningar och större lönsamhet i landets småföretag.

Socialdemokraternas talesman i ekonomisk-politiska frågor Thomas Östros tycker att Alliansens valmanifest är tydligt.

– Det är ett kallt manifest. Det är väldigt litet välfärd och väldigt mycket skattesänkningar, säger han till TT.

Sahlin kritisk

– Det är ju väldigt tydligt att det är ett skattesänkarmanifest. Nu blir skillnaden glasklar och striden hård. Det är skattesänkningar speciellt för dem som tjänar bäst mot välfärd.

"I dag har vi fått ett tydligt besked. Den borgerliga alliansen fortsätter på den inslagna vägen. Skattesänkningar sätts återigen före fler anställda i vård och skola, högre klimatambitioner och möjligheter för medborgare i hela landet att leva ett rikare liv. Skattesänkningarna överstiger vida satsningarna på välfärd. Alliansen har använt det överskott som fanns till att sänka skatten. Nu har vi underskott och ändå vill de fortsätta med mer av samma politik", säger hon i en skriftlig kommentar.

"Vi väljer en annan väg. Sverige måste tillbaka till överskott. De 15 miljarder de vill sänka inkomstskatten med kommer vi i stället att investera i jobb, välfärd och klimat. Vi investerar minst 12 miljarder i välfärden – utöver det som regeringen nu föreslår. Vi väljer att investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser, skriver hon.

TT

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010