Opiummissbruk vanligt bland afghanska barn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nio månaders barn
visar spår av narkotika

Barn i koranskola i Sanga Amaj, en klinik som vänder sig till afghanska kvinnor och barn som är beroende av opiater. Kliniken är en av tre öppnats med amerikanska donationer.
Foto: REUTERS
Barn i koranskola i Sanga Amaj, en klinik som vänder sig till afghanska kvinnor och barn som är beroende av opiater. Kliniken är en av tre öppnats med amerikanska donationer.

I dag samlas världens ledare för att diskutera Afghanistans framtid.

Men långt från maktens korridorer utspelas en bitter tragedi i det krigshärjade landet.

Tusentals barn är beroende av de tunga droger som översvämmar Afghanistan.

Foto: Majid Saeedi
Många av världens mäktigaste ledare är i Kabul för toppmötet.

På behandlingshemmet Sanga Amaj i Kabul återhämtar sig 13-åriga Najiba från ett svårt opiummissbruk.

– När hon föddes grät hon hela tiden. Efter två månader började jag ge henne opium för att hon skulle vara tyst, säger hennes mamma Zainab som själv är missbrukare.

Svåra trauman

Fenomenet med narkotikaberoende barn är utbrett i Afghanistan, rapporterar tidningen Christian Science Monitor som besökt behandlingshemmet.

Trettio år av konflikt har satt sina spår och stora delar av befolkningen dras med svåra fysiska och psykiska trauman. I kombination med att landet är världens största producent av opium har det lett till en explosion av narkotikamissbruk.

Landet har över en miljon människor som är beroende av antingen heroin eller drogens råvara opium. På många platser finns varken sjukvård eller tillgång till mediciner och där används opium för att lindra psykisk och fysisk smärta.

Föds beroende

Missbruket leder till att allt fler barn föds beroende av narkotika. Men i Afghanistan förvärras problemet ytterligare av att många föräldrar fortsätter att ge droger till sina barn.

– Opium används ibland inom barnuppfostran, säger Preeti Shah som arbetar med narkotikabekämpning i landet.

En omfattade studie av afghanska barn visar att småbarn så unga som nio månader hade spår av narkotika i blodet. I många fall i högre halter än många vuxna missbrukare.

Även konsument

För närvarande har bara en tiondel av alla afghanska missbrukare tillgång till vård, en siffra som måste öka för att komma till rätta med problemet.

På toppmötet i huvudstaden Kabul handlar dock diskussionerna främst om hur omvärlden ska råda bot på den utspridda produktionen av droger.

– Afghanistan är världsberömt som producent av opium. Nu måste vi inse att landet också är en konsument av narkotikan, säger Preeti Shah.

Publicerad: