Nyheter

Man gripen för bilbomb i New York

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Greps i Long Island

Polisen undersöker bomben.
Polisen undersöker bomben.

En amerikan med pakistanskt ursprung som varit efterlyst efter det misslyckade bombattentat i New York har gripits.

Mannen greps på John F. Kennedy internationella flygplats i New York när han försökte gå på ett plan till Dubai.

Den gripne är i 30-årsåldern och är amerikansk medborgare, bosatt i Connecticut. Han återvände nyligen från en resa till Pakistan.

FBI har tidigare slagit fast att han köpt bilen, en grön Nissan Pathfinder från 1993, som skulle användas för att spränga en bilbomb på Times Square i helgen.

Enligt åklagare ska mannen ha köpt bilen för tre veckor sedan och betalat 1300 dollar, drygt 9500 kronor, kontant. 30-åringens namn fanns med i ett mejl som skickades till bilhandlaren, uppger AP.

Eldklot

Bilen var utrustad med propangas, två bensindunkar, fyrverkeripjäser och två klockor med batterier. Enligt polisen skulle bomben kunna ha dödat flera människor och skapa ett "stort eldklot".

Bilen filmades av en övervakningskamera när den körde in mot Times Square i helgen. Två minuter senare var en polis framme vid bilen.

Internationella kopplingar

Times Square är vanligtvis fullt av turister under vårkvällar, men området spärrades av och tömdes på folk i tio timmar medan bomben desarmerades.

Amerikanska myndigheter har tidigare sagt att attentatsförsöket var planerat av flera personer med internationella kopplingar. Men om fler gripanden är aktuella vill inte polisen uppge.

Den gripne mannen ställs inför federal domstol under tisdagen.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: