17-åring mördad av falsk fotograf

avMartin Ekelund, Pelle Tagesson

NYHETER

Misstänkte 36-årige mannen nekar – ”Han har aldrig skadat en människa”

1 av 4

VÄXJÖ/SÖLVESBORG. Han tog kontakt med den 17-åriga tjejen på internet och sa att han var fotograf.

Nu misstänks 36-åringen ha mördat henne.

Mannen nekar – men grannarna kan bli hans fall.

Vid 18.30-tiden i torsdags fick polisen i Växjö de första uppgifterna om att 17-åringen var utsatt för ett allvarligt brott. Strax efteråt ringde också flickans föräldrar i Blekinge till polisen, eftersom de inte kunde få kontakt med sin dotter.

Polisen hade redan då inlett en mordutredning mot 36-åringen.

– Vi visste vem vi sökte, säger polisens informatör Robert Loeffel.

Vid 19.30 fick utredarna upp de första spåren efter mannen. Han greps i sin bil på en mindre grusväg i Gäddemåla, norr om Vetlanda.

Glassplitter på platsen vittnar om hur polisen tvingades krossa rutorna för att få ut honom.

– Det blev ganska dramatiskt, säger Loeffel.

Låg i en dunge

Mannen förnekade att han skadat 17-åringen och sa att han inte visste var hon höll hus.

Men genom mobiltelefonpejling kunde polisen ringa in var flickan fanns. Hon hittades strax före midnatt av en hundpatrull i närheten av Milletorp, knappt tre kilometer från Lindshammar. Kroppen låg i en skogsdunge, ett 50-tal meter från en grusväg.

– Vi hade hoppats att kunna hitta henne vid liv, men tyvärr var hon död, säger Robert Loeffel.

I början av sommaren tog 36-åringen kontakt med flickan på internet. Han lockade med att göra henne berömd.

– Han sa att han hade ett modellfotoföretag och att han ville fotografera henne. Nu vet jag att han också ljög om både sitt namn och sin ålder, säger flickans ex-pojkvän.

Skulle skjutsa henne

Under sommaren har 36-åringen träffat flickan flera gånger. I torsdags skulle han köra henne hem till Sölvesborg.

– En kompis som brukade skjutsa henne hade problem med bilen. Och när kompisen inte hört av henne ringde hon den här mannen vid 17-tiden. Då sa han att han kört henne till Blekinge. Men hon hade ju inte kommit hem, så både hennes föräldrar och jag försökte ringa henne. Men vi fick inga svar, säger ex-pojkvännen.

Grannarna vittnen

Mannen bor i ett samhälle utanför Växjö och allt tyder på att flickan dödades i hans bostad på andra våningen i ett hyreshus. Han misstänks sedan ha burit ner kroppen till källaren och tagit ut den till sin bil genom tvättstugan.

36-åringen är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till anklagelserna – men grannarna kan bli polisens nyckelvittnen.

– Jag och min son såg hur 36-åringen redan vid 16.30 körde in på gräsmattan och fram till källartrappan. Vi tyckte det var konstigt, ingen kör någonsin in på gräsmattan, säger en kvinna som bor i huset.

Förlorade sin mor

Den misstänkte mördaren var tidigare anställd på ett större företag, men har varit arbetslös en längre tid. På hemorten beskrivs han som en udda figur med intresse för musik och unga flickor.

Tidigare i år dog hans mamma. Det tog honom mycket hårt.

– Jag upplever honom som en vanlig kille, men efter mammans död var han sig inte riktigt lik. De stod varandra så nära, säger 36-åringens bästa kompis.

Även han har träffat den 17-åriga flickan.

– Vi hade en minisemester ihop i början av juli. Vi åkte till Åhus och då kom hon dit. De betonade att de bara var kompisar och hade tydligen träffats via nätet. Han hade många nätkontakter.

36-åringens närmaste är chockade över gripandet.

– Man kan inte tro att det är sant. Han har aldrig skadat en människa, säger hans svägerska.