Alliansen lovar ny miljöbilspremie

Från och med 2012 ska den som köper en miljöbil kunna få en premie på 40 000 kronor. Dessutom blir den nuvarande skattebefrielsen kvar i fem år till. Det har allianspartierna kommit överens om.

Löftet om premien gäller de allra bästa miljöbilarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Den borgerliga alliansen lade upp strategin för en valturné 2005. Det gick som tåget – och Alliansen vann valet året efter.

– Det är de elbilar som har de absolut lägsta utsläppen. Det skulle också kunna handla om de allra bästa biogasbilarna om de uppnår den här tekniska nivån, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) till Ekot.

Regeringen bedömer att det kommer att säljas 5 000 bilar som klarar miljökraven under nästa mandatperiod. I så fall blir kostnaden för skattebetalarna 200 miljoner kronor.

MP vill införa bonus

Regeringen införde 2007 en miljöbilspremie på 10 000 kronor, men den togs bort förra året. I stället infördes slopad fordonsskatt under de första fem åren.

Miljöpartiet presenterade sin miljöbilspolitik på Dagens Nyheters debattsida på tisdagen. Partiet vill införa ett stödsystem där bonus för bilar med låga utsläpp ska betalas genom avgifter på nya bilar med höga utsläpp, enligt fransk förebild.

Partiet vill också se skärpta krav på offentliga bilinköp och satsning på förnybara bränslen som biogas och el- och hybridbilar. Bilar med förnybara drivmedel ska också få skärpta effektivitetskrav och förmånsbilar ska bli bränslesnålare genom att förmånsvärdet påverkas av bilarnas koldioxidutsläpp.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010