Drev hästgård – för unga flickor

Mamma: Polischefen har varit ensam många gånger med våra barn

”dubbelnatur” Den här hästgården utanför Vimmerby ägs av Göran Lindberg. Ungefär 20 unga flickor har stallplats här. Nu är föräldrar och barn chockade. ”Om anklagelserna stämmer måste han vara en fasansfull dubbelnatur”, säger en mamma.
”dubbelnatur” Den här hästgården utanför Vimmerby ägs av Göran Lindberg. Ungefär 20 unga flickor har stallplats här. Nu är föräldrar och barn chockade. ”Om anklagelserna stämmer måste han vara en fasansfull dubbelnatur”, säger en mamma.

VIMMERBY. Ett tjugotal unga flickor har hästar på Göran Lindbergs gård utanför Vimmerby.

Nu kan de kallas till polisförhör.

– Jag vill bara kräkas, säger mamman till en av tjejerna.

Förre polischefen Göran Lindberg.
Förre polischefen Göran Lindberg.

Snön hänger tung i allén upp mot mangårdsbyggnaden och hästarna går lugnt omkring i sina hagar. Men inget är som vanligt på gården i norra Småland.

I stallet möter vi chockade och ledsna barn och vuxna. Alla hyr stallplats av Göran Lindberg. Men ingen förstår att det är möjligt, att 63-åringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

– När jag fick se Görans bild på internet började jag gråta, säger en mamma.

– Först tyckte jag bara så oändligt synd om honom, ­eftersom jag aldrig kunde tro att de hade tagit rätt person. Sedan började jag nästan skälva av skräck när det gick upp för mig hur många gånger han kan ha varit ensam med våra barn och även hur många gånger man själv har varit ensam här på kvällarna.

”Vill inte vara kvar”

Göran Lindberg har ägt fastigheten sedan 1980. Här har han skapat sig sitt paradis – en fullrenoverad gård med stall, paddock och närmare 70 hektar mark. Allt är värderat till fem miljoner kronor.

– De senaste åren har han varit här allt mer, framför allt under sommarhalvåret men även på helgerna och under längre ledigheter. Vi har aldrig haft ett ont ord att säga om honom. Han har skött allt så bra och alltid varit jättetrevlig, säger en annan mamma medan hon och dottern pysslar om hästen.

– Om anklagelserna mot honom stämmer måste han vara en fasansfull dubbelnatur.

Föräldrarna och deras döttrar har lärt känna Göran Lindberg som den snälle och hjälpsamme mannen på gården.

– Jag kan inte tro att det är sant. Nu känns det som att man inte vill vara kvar här längre, säger en mamma.

Kan bli husrannsakan

Med rädsla för vad som kan rullas upp i sexhärvan vågar inte föräldrarna och barnen ställa upp med namn och bild.

– Man vet ju inte vad som kommer att hända. I första hand är vår uppgift att ta hand om våra barn.

I går kom uppgifter om att Lindberg misstänks för sexbrott i närheten av Vimmerby. Och nu riktar polisen intresset mot hästgården:

– Det är inte otroligt att en husrannsakan kommer att göras där. Självklart går det heller inte att utesluta att personer som håller till på gården kommer att höras, säger en källa med insyn i utredningen.

Micael Rundberg

Publisert: