De får 30 000 – för ett städjobb

Av: Emma Fagerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppsala kommun vill skapa en skräpdebatt men superlönen retar facket: Det är för jäkligt

LUKRATIVT SOMMARJOBB Tora Lutnaes och Tomb Svalborg korades till juni månads superstädare av allmänheten, via projektet Min stad i Uppsala. Nästa månad får fyra nya städande ungdomar axla ansvaret.
Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
LUKRATIVT SOMMARJOBB Tora Lutnaes och Tomb Svalborg korades till juni månads superstädare av allmänheten, via projektet Min stad i Uppsala. Nästa månad får fyra nya städande ungdomar axla ansvaret.

Städande ungdomar upprör i Uppsala.

Eller rättare sagt deras lön: 30 000 kronor för drygt en månads jobb.

– Jag hade gjort det för en tredjedel, säger Tora Lutnaes, 19.

Hon och Tomb Svalborg, 21, sitter i varsin guldsits. De är två av fyra lyckliga ungdomar som röstats fram som superstädare i Uppsala i juni.

Tänker på blogginlägg

Deras uppdrag är att städa stadens gator och parker fyra timmar om dagen – och blogga om det. För fyra veckors städning, och en veckas utvärdering samt introduktion av nya städare, får de en lön från kommunen på 30 000 kronor. Arbetstiden räknas som åtta timmar per dag.

– Man räknar in tiden vi går runt och tänker på hur vi ska formulera oss i bloggen också, säger Tora Lutnaes.

Enligt Kommunals hemsida är medellönen för en renhållningsarbetare 19 300 kronor – och ungdomarnas superlön retar.

’Sätta fokus på renhållning’

– På vilket sätt visar det här att man värdesätter våra medlemmar som jobbar år ut och år in och för vilka det tar flera år att komma upp i samma lönenivå? säger Kristina Solid, ordförande för Kommunals Uppsalasektion.

– Det är rent ut sagt för jäkligt.

Karin Lindgren, projektledare för Superstädarkampanjen, säger att hon förstår reaktionerna, men tycker inte det går att jämföra ungdomarnas ersättning med de ordinarie renhållningsarbetarnas lön:

– Vi vill skapa en attitydförändring kring nedskräpning och klotter, skapa debatt, sätta fokus på renhållningen och vad den kostar. Och vi vill nå ut till så många ungdomar som möjligt.

Även 20 000 kronor hade varit en hög lön, eller hur?

– Ja, men 30 000 kronor är ännu högre.

Publicerad: