BP:s vd Hayward plockas bort

avJessica Balksjö

NYHETER

BP:s vd Tony Hayward ville "ha sitt liv tillbaka", som han har sagt i ett kritiserat uttalande.

Nu petas han som ansvarig för arbetet med oljekatastrofen.

– Det krävs en mer hållbar organisation, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Hans efterträdare blir Bob Dudley, BP:s operative chef.

Tony Hayward.

BP:s vd Tony Hayward lämnar med omedelbar verkan ansvaret för hanteringen av oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Precis som Svanberg har Hayward blivit kritiserad för hur han har hanterat katastrofen. Uttalandet om att han "vill ha tillbaka sitt liv" och hans inhopp i en kappsegling mitt i krisen har inte setts på med blida ögon.

Svanberg avslöjade tidigare i en tv-intervju att Hayward skulle lämna ifrån sig ansvaret för oljekatastrofen. Något som då dementerades av BP som menade att Svanberg "missuppfattat vad som hade sagts".

Krävs hållbar organisation

Nu får Hayward trots allt lämna sin post som ansvarig för arbetet med oljeläckan.

Bob Dudley kommer att ta över ansvaret för oljekatastrofen, meddelar BP i ett pressmeddelande. Det är Tony Hayward som har utsett operative chefen Bob Dudley som ansvarig, uppger BP.

Tony Hayward kommenterar förändringarna i ett pressmeddelande:

"Ansvaret för incidenten i Mexikanska golfen fortsätter att vara av högsta prioritet för BP. Vårt engagemang för gulfstaterna är långsiktigt. Och det kräver en mer permanent och hållbar organisation", säger Tony Hayward.

Tony Hayward kommer inte att lämna BP.

Svanberg sitter kvar

– Han är fortfarande vd. Några andra förändringar kommer vi inte att gå ut med i förväg, säger Sheila Williams, presstalesman för BP, till Aftonbladet.

Den nya organisationen kommer inte att påverka Carl-Henric Svanbergs position.

Förändringarna är en del i en ny organisation som presenteras i dag.

Planen för organisationen är att fortsätta reningsarbetet i den Mexikanska golfen, samarbeta med myndigheter, informera om BP:s aktiviteter kring katastrofen och analysera de skador som katastrofen har orsakat.