Carl Bildts svar till Thomas Bodström: ”Lugna ner dig”

Socialdemokraterna, med Thomas Bodström i spetsen, kräver att Carl Bildt tar time-out.

Orsaken: Lundin Petroleum utreds för folkrättsbrott.

– Jag tycker att Thomas Bodström får lugna ner sig, säger Carl Bildt.

Reaktionerna är starka på nyheten att Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen, utreds för folkrättsbrott i Sudan.

Tidigare justitieministern Thomas Bodström kräver att Bildt ska ta time out, och socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin delar bedömningen att det är tveksamt att Bildt nu kan företräda Sverige.

– Det är ett allvarligt brott han utreds för, säger hon till Aftonbladet.

Statsministern försiktig

Hon poängterar att hon hittills bara fått knapphändig information om åklagarens inledda förundersökning men säger att hon tycker det är bra att en sådan inletts.

– Carl Bildt har ju hela tiden slagit ifrån sig kritiken och anklagelserna. Han är visserligen oskyldig tills något annat bevisats, men jag delar Thomas Bodströms bedömning att det är tveksamt om han kan företräda Sverige. Nu är det upp till Fredrik Reinfeldt att göra sin bedömning.

Statsministern är försiktig med sina uttalanden:

– Det är viktigt att alltid låta rättsväsendet arbeta igenom så att vi kan konstatera vad det leder till innan vi kommenterar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Kräver time-out

Den förre justitieministern Thomas Bodström kräver i ett pressmeddelande att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out, därför att han suttit i Lundins bolagsstyrelse. Men Bildt ska inte behöva avgå enligt Socialdemokraternas talesman:

"Eftersom rättssäkerhet ska gälla även för en minister är det rimligt att Carl Bildt tills vidare inte behöver avgå. Däremot är det självklart att han inte i nuvarande läge kan fortsätta att företräda Sverige i frågor gentemot andra länder, när han själv har suttit i ett bolag som nu utreds för folkrättsbrott", säger Bodström.

Under måndagseftermiddagen träffade Aftonbladet utrikesministern i samband med en presskonferens på Utrikesdepartementet.

Vad säger du om kraven på time-out?

– Jag tycker att Thomas Bodström får lugna ner sig, säger Carl Bildt.

– Bodström måste läsa på lite mer. Han har vulgariserat den här frågan.

Har det någon betydelse att en svensk utrikesminister är inblandad i en utredning om folkrättsbrott?

– Jag vet inte om jag är inblandad. Det står inget om något företag i förundersökningen.

Vad säger du om de påstådda folkrättsbrotten?

– Det får utredas.

Vad säger du om Lundin Petroleums agerande i Sudan?

– Vid de områden där vi var ökade befolkningen, det flyttade folk dit. Det är naturligt när man borrar brunnar och bygger vägar, säger Carl Bildt.

Publisert: