Två hundra kartlagda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så många extremister finns det i Sverige – Aftonbladet avslöjar Säpos nya rapport

1 av 5 | Foto: AP
Mirsad Bektasevic, 23 Föddes i Montenegro, familjen flydde till Sverige 1994 och flyttade till Kungälv där Bektasevic gick i skolan. Planerade en självmordsattack i Sarajevo 2005. I terrorcellens lägenhet hittade polisen bland annat sprängämnen och ett speciellt bälte för självmordsbombare. Dömdes till drygt åtta års fängelse för terroristbrott. Han avtjänar numera straffet i Sverige.

Tvåhundra islamistiska extremister finns i Sverige. De flesta ingår i nätverk som bejakar våld.

Det skriver Säpo i en ny rapport som släpps på onsdag och som Aftonbladet i dag kan avslöja.

Mannen som kallar sig Abu Zaid står på en arena i Somalias huvudstad Mogadishu. Han tittar in i kameran och säger på ren svenska:

–  Bröder och systrar, jag uppmanar er att komma till Somalia och göra jihad.

I bakgrunden hörs ljudet av skott från skjutvapen. Mannen säger att det är ”en plikt” att delta:

– Att ni tar del av denna kamp mellan gott och ont, mellan mörker och ljus, mellan sanning och lögn.

Det korta filmklippet har spridits på nätet under november och december och är ett exempel på den aggressiva rekryteringen som pågår.

Även i Sverige.

I morgon lämnar Säpo en ny rapport till regeringen. Uppdraget har varit att kartlägga den våldsbejakande islamistiska extremismen i landet.

Ingår i nätverk

En källa med insyn berättar för Aftonbladet att Säpo kartlagt nästan 200 personer. Alla klassas som islamistiska extremister.

Mellan 70 och 80 procent av personerna ingår i våldsbejakande nätverk i Sverige – resten är enstöringar eller personer som står i kontakt med likasinnade i andra länder.

Ett 20-tal personer har rest från Sverige till Somalia för att träna hos den väpnade islamistiska organisationen al-Shabaab. Fyra uppges ha dödats i samband med stridigheter.

Flera personer har också rest till Irak och Afghanistan för att utbildas till terrorister. En stor del av dem har kommit från invandrartäta förorter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hot mot Sverige

Den aggressiva rekryteringen kan innebära ett hot mot Sverige i framtiden.

I Säpos verksamhetsberättelse för 2009 står det:

”Att svenskar får erfarenhet av och utbildning i att utföra attentat riktade mot civila kan också utgöra ett hot mot Sverige. Dessa svenskar kan bli ett tänkbart hot om deras avsikter förändras till att begå våldshandlingar i Sverige.”

Lördagens självmordsaktion i Stockholm är den första i Sverige. Men det är inte första gången svenskar begår terroristbrott. Hittills har fyra personer dömts för terroristbrott i Sverige.

 2005 dömdes två män från terrororganisationen Ansar al-Islam för förberedelse till terroristbrott till fem respektive fyra och ett halvt års fängelse.

Förra veckan dömdes två unga män, en 23-åring och en 26-åring, till fyra års fängelse för stämplig till terroristbrott. Männen är anhängare till terrororganisationen Al Shabaab och planerade en självmordsattack i Somalia.

Kammaråklagare Agneta Hilding Qvarnström väckte åtal mot de fyra männen.

– I båda de här fallen är det män med bakgrund i muslimska länder som vill stötta eller skapa en mer islamsk stat, inte i Sverige utan i sina hemländer, säger hon.

I det senaste fallet vet inte polis och åklagare var eller när det planerade självmordsattentatet skulle begås, men det behövdes inte för att fälla de två unga männen från Göteborg. Båda två har bott i Sverige i många år.

– Det är en process av radikalisering. Det är ingenting som sker över en natt, säger kammaråklagare Agneta Hilding Qvarnström.

”För islam”

Aftonbladet har tidigare pratat med flera anhöriga till döda terrormisstänkta svenskar.

Den 36-årige fyrabarnspappan från Spånga utanför Stockholm dödades i en självmordsaktion i augusti i år.

Trots att ”Sara” blev änka, och deras barn faderlösa, stöttar hon hans handlingar.

– För islam, säger hon till Aftonbladet.

– Jag visste att han var en helig krigare.

Abu Qaswarah, en av al-Qaidas högst uppsatta ledare i Irak, bodde i Sverige i nästan 20 år innan han plötsligt försvann från landet 2005. Då hade Säpo spanat på mannen under lång tid. Både EU och FN klassade honom som terrorist, och hans namn nämns också i de Wikileaks-dokument som läckts från amerikanska ambassaden i Stockholm.

En nära släkting till mannen har fortfarande svårt att förstå att Qaswarah var terrorist.

– Jag kan inte tro att han skulle vara terrorist. Denna vänliga, hjälpsamma människa.

Efter flera år utomlands dödades han i en amerikansk attack i Mosel, Irak 2008.

Publicerad: