”En praktskandal”

Lena Melin: "Moderaterna måste jobba tillbaka förtroendet"

Tre moderater har hoppat av och ytterligare en funderar över sin framtid.

Det är resultatet efter valfusket i Moderaterna.

– En praktskandal, säger Aftonbladet inrikespolitiska kommentator Lena Melin.

Moderaten Mats Rudin hoppade häromdagen av sin riksdagskandidatur och lämnade sina uppdrag sedan han medgett att han betalat "ett antal" nyvärvade personers medlemsavgifter.

I dag presenterade Moderaterna sin egen internutredning kring fusket. I den pekas ytterligare tre moderater, Petter Lindfors, Rolf Könberg och Mats G Nilsson, ut för att ha deltagit i det systematiska fusket.

Petter Lindfors och Rolf Könberg hoppar av sina kandidaturer omedelbart. Mats G Nilsson väntar med att pröva sin kandidatur i nomineringskommittén innan han ger besked om sin framtid.

”Smittar av sig”

För Moderaterna är fuskavslöjandet ett hårt bakslag.

– Det är så klart en jätteskandal för Stockholmsmoderaterna. Men det smittar även av sig på resten av partiet eftersom de utpekade har kandiderat till riskdagen, säger Aftonbladets Lena Melin.

Moderaterna har drygt 4700 medlemmar i Stockholms stad. I provvalen kan det därför vara enkelt och lockande för kandidaterna att ta till fusk, säger Lena Melin.

– Ungefär en tredjedel av medlemmarna röstar i provvalen. Tar någon till fusk är chansen stor att man lyckas få en plats på riksdagslistan. En riksdagsplats är ett välavlönat jobb, så lockelsen är nog rätt stor.

– Men det är inte unikt för Moderaterna, fusk förekommer i alla partier.

Förtroendebransch

Fusket kommer, enligt Lena Melin, inte att påverka Moderaternas valrörelse. Men partiet måste nu aktivt jobba tillbaka förtroendet bland väljarna.

– Moderaterna måste få kandidaterna i riksdags-, kommun- och landstingsval att inse att politik är en förtroendebransch. Sysslar man med fusk som de här männen har gjort blir man till slut avslöjad och då är förtroendet brutet.

Publisert: