Nyheter

”Det finns ett visst reformutrymme”

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Borg vill satsa på grupper som fått det sämre

Först kommer pensionärerna. Sen är det barnfamiljernas tur.

Nu vill finansminister Anders Borg satsa på dem som halkat efter i lågkonjunkturen.

– Vi måste få ihop Sverige efter krisen, säger han.

Sveriges ekonomi förbättras snabbare än vad regeringen har räknat med. När finansminister Anders Borg i dag kommenterade läget i de offentliga finanserna konstaterade han att det finns ett "visst, men begränsat reformutrymme" den närmaste tiden. Även om han fortfarande håller hårt i plånboken, är han beredd att släppa till något mer pengar än tidigare.

”Mildra ofärdseffekter”

Men pengarna ska riktas mot dem som fått det sämre under krisen, menar Borg. Allianspartierna är redan överens om att pensionärerna står överst på prioriteringslistan eftersom den så kallade bromsen i pensionerna slår till nästa år.

– Det mest naturliga är att mildra krisens ofärdseffekter. Vi har en nedgång i pensionsbetalningarna 2011 och pensionärerna står allra längst fram på listan, säger Anders Borg.

Stöd till barnfamiljer

Men han öppnar också för att det kan bli mer pengar för barnfamiljer med svag ekonomi. Hur stödet till barnfamiljer skulle kunna se ut är dock inte klart.

– Vi får återkomma till det, vi kan konstatera att det finns ett visst reformutrymme, sen får alla statsråd och alla partier i regeringen fundera på hur de prioriterar det.

Innebär det höjda barnbidrag?

– Det har jag inte sagt.

Bakgrunden till den förbättrade ekonomiska situationen är dels hushållens goda ekonomi som gör att vi kommer att köpa oss ur krisen vilket ger högre momsintäkter till staten, men också att arbetslösheten blir något lägre än regeringen räknat med och att antalet sjukskrivna och sjukpensionärer minskar de kommande åren, enligt Borg.

– Så här i OS-tider kan man säga att det är fördel blågult. Vi är i en situation jämfört med andra länder med väsentligt bättre förutsättningar för en återhämtning.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert: