Dödade två – för tabletter

NYHETER

"Kriminalhistoriskt unikt"

Martina Kveldstad, 33, mördade sin väninna och sin mamma för att komma åt deras tabletter.

Mamman ströp hon med ett hundkoppel och kedjade fast i toalettstolen – sedan bodde hon kvar i lägenheten.

– Att en kvinna mördar två kvinnor på det här sättet och sedan försöker maskera det hela som självmord är i det närmaste kriminalhistoriskt unikt, säger kriminologen Mikael Rying.

Inkommet samtal: "Hallå. Min granne är mördad. Hon satt bunden i badrummet med en plastpåse över huvudet."

SOS Operatör: "Oj då."

Det började med ett samtal till SOS kvällen den 23 februari i år.

Skrattade till

En granne till Martina Kveldstads mamma fann hennes svarta hund springande i vinterkylan på loftgången utanför lägenhetsdörren. När han skulle lämna tillbaka hunden hittade han en halvnaken Martina Kveldstad sovande på köksgolvet i lägenheten i Värnamo. När han frågade var Kveldstads mamma var skrattade den yngre kvinnan, pekade mot hallen och sa: "Hon sover i badrummet".

Synen som mötte grannen inne i badrummet var fruktansvärd. Den 57-åriga kvinnan hade bundits fast vid toalettstolen. Hon hade strypts med ett hundkoppel. Sedan hade två Lidl-plastpåsar trätts över hennes blodiga huvud.

"Inte trovärdigt"

Den 33-åriga kvinnan kunde inte riktigt berätta för polisen vad som hänt trots att hennes mamma hade varit död i kanske så mycket som två dygn och alldeles uppenbarligen blivit mördad.

– Hon har sagt att hon inte har några minnesbilder men att det inte kan vara hon som mördat mamman. Men hennes berättelse har ingen trovärdighet. Mamman har varit död i x antal timmar och hon har befunnit sig i lägenheten. Hon påstår att hon under den tiden inte ska ha sett mamman där i badrummet trots att hon använt mammans telefon bland annat, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Martina Kveldstad greps för mordet. När polisen började undersöka hennes bekantskapskrets hittade man snart ett märkligt sammanträffande.

Två månader tidigare, – den 22 december och bara 200 meter från mammans bostad – hade en 53-årig kvinna som Martina umgåtts med hittats död. Hon hängde i en blå elkabel i sitt duschutrymme.

Öppnades upp igen

Den enda personen som den 53-åriga kvinnan umgicks med utanför sin familj var Martina Kveldstad. Dödsfallet hade avskrivits som självförvållat men nu öppnade polisen upp utredningen igen.

Tillvägagångssättet var kusligt likt det sätt som Martina Kveldstads mamma dödats på och under den andra utredningen upptäckte man att även den 53-åriga kvinnan mördats.

– Det visade sig att det fanns skador på hennes kropp som inte stämde med ett självförvållat dödsfall. Och sedan var det själva "upphängningen" och "strypningen". Det fanns två stycken vilket det inte gör om man gör det själv, säger kriminalinspektör Johan Frisk på grova brott på polisen i Jönköpings län.

Martina Kveldstad har nekat genomgående till brott, genom alla förhör och genom både tingsrätts- och hovrättsförhandlingen.

– Jag löper inte amok på det viset.

Slutade sälja

Men både åklagaren och polisen har varit på det klara med vad de tror motivet till dubbelmordet är: tabletter.

Martina Kveldstad hamnade redan i tidiga 20-årsåldern i ett missbruk som eskalerade snabbt. De senaste åren var hon tungt beroende och injicerade heroin och brukade amfetamin. I polisregistren förekommer hon under 20 avsnitt. För bedrägerier. Narkotikabrott. Stölder.

Till slut kretsade det mesta i hennes liv kring att komma åt droger. Hennes egen mamma polisanmälde henne för att ha stulit en påse medicin av henne och den 53-åriga väninnan sålde vid flera tillfällen sina egna starka receptbelagda mediciner till Kveldstad. Men i en dagboksanteckning, två dagar innan hon mördades, skrev 53-åringen att hon inte tänkte sälja mer till Martina. Och för släktingar berättade hon att hon skämdes för att hon alls gjort det.

När polisen efter 53-åringens död undersökte hennes hus fanns det inte ett spår av de 700 tabletter hon nyligen hämtat ut.

– Antagligen blev Martina så desperat när hon fick vet att hon inte skulle få köpa av henne mer att hon ströp henne. Sedan försökte hon få det att se ut som självmord. Vad gäller mordet på mamman behöver det ju inte vara konstigare än så, när det gäller familjerelaterade brott, att hon blev förbannad – att det var ett bråk som urartade, säger Brokelind.

Tänker överklaga

Martina Kveldstad har i personutredningar berättat att hon växte upp i ett missbrukarhem där det var knapert med pengar. Hon har själv sagt att hon inte märkte så mycket av mammans missbruk. Hon såg henne inte drogpåverkad och det var oftast rent och prydligt i hemmet i Värnamo. Och hon har i förhör sagt att trots att hon och mamman ibland tjafsade så älskade de varandra.

– Jag skulle aldrig döda min mamma!

I går dömdes Martina Kveldstad till livstids fängelse för dubbelmordet en dom som Kveldstad i går meddelade att hon tänker överklaga till Högsta Domstolen.

Varken polis eller åklagare kan säga om hon hade mördat igen om hon inte hade gripits, det är en fråga ingen kan svara på.

– Men jag är glad att hon nu dömts, att vi fått fast någon för morden, även om det här är en otroligt tragisk historia, säger Johan Frisk.