Förhandling om krigsbrott inledd

Publicerad:
Uppdaterad:

Häktningsförhandlingen mot den 43-årige svenske medborgaren som misstänks för krigsförbrytelser på Balkan 1992 inleddes i Stockholms tingsrätts säkerhetssal på fredagseftermiddagen.

Mannen kom in i grön fleecetröja och tittade snabbt på högra handens naglar innan han reste blicken mot rättens ordförande.

Kammaråklagare Magnus Elving krävde sedan 43-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt folkrättsbrott, mord, människorov och medhjälp till människorov.

Restriktioner

Åklagaren vill också ålägga mannen restriktioner vid en häktning, att allt som sägs under förhandlingen beläggs med yppandeförbud och att förhandlingen hålls bakom stängda dörrar.

Advokat Ola Salomonsson bestred häktningsyrkandet, men hade ingenting emot stängda dörrar.

Därefter stängde rätten dörrarna och inledde förhandlingen.

Den misstänkte, med rötter i Bosnien-Hercegovina, misstänks för brotten när han jobbade som vakt åt bosnisk-kroatisk milis i fånglägret Dretelj.

Den misstänkte krigsförbrytaren från Bosnien, som satt i häktningsförhandlingar på fredagseftermiddagen, är en av en rad personer i Sverige, mot vilka det finns misstankar om krigsförbrytelser.

– Det rör sig om cirka 30 fall per år, säger Per Lilja vid Migrationsverket.

Söker fristad

Det är där som de första aningarna väcks om att människor som begått grymma brott försöker få en fristad i Sverige.

De fall där det finns sådana misstankar överlämnas därefter till Krigsbrottkommissionen vid Rikskrim. I regel kommer personerna från krigsområden.

– Det är Afghanistan, Irak, Mellanöstern i stort, Uganda och från före detta Jugoslavien, säger Per Lilja.

I Afghanistanfallen har det ofta handlat om personer som tjänade regimen i Kabul under Sovjetockupationen av landet.

– Tidigare år hade vi många fall av officerare i den dåvarande afghanska säkerhetstjänsten. Rent allmänt kan vi säga att där det finns stora konflikter, därifrån kommer också de flesta av dem vi lämnar till polisen, förklarar Lilja.

TT

Publicerad: