"Löjligt övervärderade"

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, kritiserar vd-lön

10.6 miljoner i grundlön, 10,6 miljoner i möjlig bonus.

Dessutom får Electrolux nye vd Keith McLoughlin 45 miljoner kronor i ett engångsbelopp.

– Det är rent löjligt att se hur vissa vd:ar glorifieras och övervärderas, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, till SvD.

Fackliga företrädare på Electrolux och storägare reagerar på nyheten om den nye vd:n Keith McLoughlins mycket generösa ersättningsvillkor. Han får, jämfört med förre vd:n Hans Stråberg högre grundlön, bonus och pensionspremie. Stråbergs fasta lön var förra året 8,8 miljoner kronor.

Sticker i ögonen

Från Folksams sida var man tveksamma redan till Stråbergs lön. Nu är de ännu mer skeptiska, när lönen höjs ytterligare för den nye vd:n, samtidigt som det inte redovisats offentligt i ett pressmeddelande.

Totalt kan Keith McLoughlin få 74,5 miljoner kronor i lön, bonus och pensionsavsättningar nästa år. Gunilla Brandt som är ordförande för Unionen på Electrolux, har svårt att förstå löneklyftan mellan vd:n och de vanliga anställda inom företaget.

– Det här sticker i ögonen på våra medlemmar. Många är jättebesvikna på årets löneavtal, som just avslutats och som bara gav 0,7 procent, säger hon till SvD.

Hoppas på bättre påslag

Det har gjorts en lönekartläggning på Electrolux som omfattar 600 av koncernens tjänstemän i Stockholm. Endast cirka 40 av dem kommer upp i en årslön motsvarande McLoughlins månadslön, drygt 800 000 kronor. Enligt Gunilla Brandt är skillnaden så stor att det kan leda till att de anställda tappar motivationen, vilket skulle påverka företaget på ett negativt sätt.

Ulf Carlsson, koncernfacklig ordförande för Metallklubben på Electrolux, berättar att den här typen av löneökningar som förekommer för vd-posten inte har funnits vid vanliga löneförhandlingar för de anställda.

– Men finns det så här generösa utrymmen för cheferna hoppas vi förstås på bättre påslag kommande år, säger han.

Publisert: