Soporna förgiftar hela stan

avNivette Dawod

NYHETER

Politikerna i Neapel lovade bättring – så här såg det ut i går

1 av 3 | Foto: ap
maffian styr Invånarna i Neapel tvingars vada genom skräp på gatorna. Soporna lockar till sig både insekter och råttor och i dricksvattnet finns cancerframkallande ämnen. Pengar som ska gå till sophantering hamnar ofta hos ledarna för den lokala maffian.

De vadar i sitt eget avfall.

Råttor och insekter tar över och det gigantiska sopberget sprider cancer.

Men det handlar inte om en slumstad långt bort. Det handlar om Italien.

Sopkrisen i miljonstaden Neapel, huvudstad i sydvästra provinsen Kampanien och Italiens tredje största stad, har nått nya höjder.

Sedan en vecka har inga sopor hämtats av myndigheterna.

I går vadade också skolbarnen över sopbergen – som nu vuxit till 3 600 ton.

Det är lika mycket som 2 250 Volvo V70.

De stinkande soporna finns överallt, utslängda över gator och torg.

– Sopgroparna, där allt dumpas, har helt enkelt blivit fulla, säger Italienkorrespondenten Åke Malm från Rom.

Gift i vattnet

Nu varnar experter återigen för hälsoriskerna i området.

Maria Trassi, hälsoexpert på Federico II-universitetet i Neapel sa i går till nyhetsbyrån AP att råttor och insekter sprider sig runt soporna.

Och än mer skrämmande: Cancerfallen har blivit allt fler i regionen sedan det giftiga ämnet bensopyren hittats i dricksvattnet nära soptipparna.

– Varningarna har duggat tätt de senaste fem åren. Flera undersökningar har visat att Kampanien har fler cancerfall jämfört med riksmedeltalet, säger Åke Malm.

Och situationen ser inte ut att bli bättre.

Det har gått tre år sedan problemen med soporna kulminerade i regionen – med ruttnande sopor på gatorna, sopbränder och skolor som fick stängas på grund av giftspridningen.

Italien stämdes året därpå, 2008, av EU-kommissionen för brott mot unionens avfallsdirektiv – som säger att ett EU-land måste kunna se till att soporna tas om hand.

Då lovade premiärminister Silvio Berlusconi att ta itu med sopproblemen.

Men den lokala maffian, Camorran, styr fortfarande över betydande delar av Neapels lokala förvaltning. Pengar som ska gå till sopstationer går i stället ofta rakt ner i maffialedarnas fickor.

Ingen förändring

Och soporna dumpas – osorterade – runt om i staden.

– Samtidigt som befolkningen här i Rom nu sopsorterar runt 60 procent av sina sopor har Neapelborna inte ens börjat sin sortering, säger Åke Malm.

När EU-tjänstemän i går besökte staden kunde de konstatera att ingenting förändrats under åren som gått.

– Det finns fortfarande ingen plan för avfallshanteringen, sa EU-inspektören Pia Bucella till italienska nyhetsbyrån Ansa i går.

”Miljöförstöringen är total”

Inte ens den nyöppnade soptippen i grannstaden Terzigno har varit till hjälp. Tippen används inte fullt ut, och även där är lokalbefolkningen rädd att sopgifterna sprids till vattenförråden alldeles intill.

– Det har släppts igenom några tiotal transporter till Terzigno det senaste dygnet, men folket är hyperrädda för gifterna, säger Åke Malm.

– Miljöförstöringen är nu total.